Hirdetés

Meghekkelt Orbán-interjú: Súlyosabb büntetés másodfokon

Meghekkelt Orbán-interjú: Súlyosabb büntetés másodfokon

2020. július 08. - 17:26
0 komment

 

Másodfokon súlyosabb büntetést kapott a veszprémi Napló korábbi munkatársa, aki a vád szerint meghamisította az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült, Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjút – közölte a Magyar Hang érdeklődésére a Veszprémi Törvényszék. 

A meghekkelt Orbán-interjú

Hirdetés

F. Gábort jogerősen 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték – első fokon 240 ezer forint büntetést szabtak ki –, továbbá három évre a foglalkozásától, a lapszerkesztéstől is eltiltották.

F. Gábort – aki végig tagadta a bűncselekmény elkövetését – információs adat megsértésének bűntettében mondták ki bűnösnek. A bíróság szerint ő hamisította meg a 2016. december 24-én megjelent kormányfői interjút, ő írt bele olyan szövegeket az interjúba, amelyeket a miniszterelnök nem mondott. A meghamisított mondatok között szerepelt többek között, hogy az ápolók bérével a kórházi hullák száma is emelkedett, vagy – a manipulatív nemzeti konzultációkra utalva – hogy „mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket”.

A több évig tartó bírósági eljárás azért is volt érdekes, írja a Magyar Hang, mert kulisszatitkokat fedett fel az akkor még formálódó kormányközeli médiaóriás működéséről. Az interjú ugyanis röviddel azt követően jelent meg, hogy a Fejér Megyei Hírlapot is kiadó Pannon Lapok Társasága kiadó a Mediaworks tulajdonába került. F. Gábor egyike volt azoknak, akik a veszprémi szerkesztőség kiemelt munkatársaiként a fontos cikkekért felelt. A Szakács Árpád által készített miniszterelnöki interjút a központi szerkesztő másolta be a dunántúli napilapok oldalára. A kiadónál azonban a számítógépes program védelmére vajmi kevés figyelmet fordítottak: a lapcsoport négy megyéjének több tucat alkalmazottja az eredeti, mindenki által ismert, közös jelszóval használta a rendszert. F. Gábor Veszprémben a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és jelszavával belépve írt bele a Fejér megyei napilapban megjelenő interjúba – állapította meg az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság.

Az ügy azért került másodfokra, mert F. Gábor a felmentéséért, az ügyészség pedig súlyosításért fellebbezett. A védője szerette volna, ha a bíróság ismét meghallgatja az igazságügyi szakértőket, de az indítványt elutasította a bíróság. A másodfokon eljáró törvényszék szerint az első fokú bíróság jól állapította meg a tényállást, a tanács ugyanakkor megalapozottnak találta az ügyészség súlyosításra vonatkozó indítványát. Az indoklás szerint a másodfokú bíróság a kialakult bírói gyakorlat alapján nem látta mellőzhetőnek a vádlott foglalkozástól való eltiltását. E körben külön értékelendő, hogy az újságírói szakma alapvető elveivel is ellentétes volt a vádlott cselekménye – hangzott el az indoklásban a közlés szerint.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások