Hirdetés

Meghalt két koronavírusos beteg a darvastói szociális otthonban, ahol a lakók nagy része fertőzött

Meghalt két koronavírusos beteg a darvastói szociális otthonban, ahol a lakók nagy része fertőzött

2020. november 03. - 16:20
0 komment

 

Ketten meghaltak a darvastói pszichiátriai intézet kilenc, kórházban ápolt koronavírusos betege közül – írja a Magyar Narancs.

A darvastói intézet. Forrás: alfahir.hu

Hirdetés

Október végén derült ki, hogy a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében 276 gondozottból 214-nél igazolták a fertőzést. Az intézmény munkatársai közül 54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív.

A járványgócra Rig Lajos országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet még korábban, most a Narancs.hu-nak azt mondta, hogy a gondozottak egy része kijár a környékbeli településekre dolgozni, általában az önkormányzatoknál közfoglalkoztatottként. Azt is hozzátette, az intézmény nem zárt, a vírust a bent lakók kintről is hozhatták, illetve ki is vihették. A kontaktkutatás jelenleg is zajlik.

A képviselő arról is beszámolt a lapnak, hogy az otthon két gondozottja, egy idősebb férfi és egy nő hunyt el koronavírus-fertőzés következtében. Tovább nőtt az intézményben a fertőzöttek száma is, a legutóbbi tesztelés után kiderült, már 220-an kapták el a koronavírust.

Az intézmény hét telephelyen működik, Rig szerint már a dákai intézetben is találtak több, koronavírussal fertőzött személyt.

A parlament hétfői ülésén Rig Lajos kérdést tett fel az emberi erőforrások miniszterének. Ebben többek között arról is érdeklődött, helyesnek tartja-e azt az Emmi, hogy a darvastói intézetben pozitív koronavírusteszttel rendelkező dolgozók jelenleg is bentlakókat látnak el. Egyben felhívta figyelmet Müller Cecília tiszti főorvos egyik kijelentésére is, miszerint a pozitív teszttel rendelkezők lehetőleg maradjanak otthon, és erősítsék az immunrendszerüket. 

Fülöp Attila államtitkár válaszában a kérdésnek erre részére nem tért ki, csak általános információkat közölt. Rig Lajos ezt követően újra feltette a kérdést, de ezúttal jogszabályi hivatkozással. Eszerint a koronavírussal fertőzött, de tünetmentes egészségügyi dolgozók munkába való visszatéréséhez kettő negatív teszttel kell rendelkezniük.

Az Emmi államtitkára a kérdésre másodszor is kitérő választ adott. Közölte, a tesztelés járványügyi kérdés, amelyről a járványügyi hatóság dönt. 

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások