Hirdetés

Meghalt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje

Meghalt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje

2021. április 09. - 15:45
0 komment

 

99 éves korában érte a halál Edinburg hercegét.

Wikipédia

Hirdetés

A Buckingham-palota közleményben hozta nyilvánosságra a hírt, hogy ma reggel 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje. Június ünnepelte volna 100-ik születésnapját.

A herceg Görögországban született, Korfun 1921-ben, királyi családban. Édesapja András görög királyi herceg volt, édesanyja révén azonban inkább dán származásúnak tartotta magát, és nem is a görög lett az anyanyelve. Az első világháborút követő felfordulásban menekülniük kellett Görögországból, amiben családjának a brit haditengerészet nyújtott segítséget.

Először Párizsban telepedtek le. Iskoláit kezdetben Németországban, majd Svájcban végül Skóciában végezte. 1939-ben a Brit királyi Haditengerészeti Akadémia növendéke lett, a második világháborúban pedig katonaként szolgált. A frontról való hazatérte után 1946-ban kérte meg Erzsébet kezét, akivel már gyerekkora óta ismerték egymást. Esküvőjük 1947-ben volt, miután Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot.

A királyi párnak négy gyermeke született, Károly 1948-ban, Anna 1950-ben, András 1960-ban és Eduárd 1964-ben. Fülöp magánéletéről és állítólagos nőügyeiről számos pletyka született, ahogy közszájon forog számos neki tulajdonított illetlen, ma politikailag inkorrektnek minősíthető megjegyzés is. 2017-ben vonult vissza a közszerepléstől, lemondva minden közéleti feladatáról. 2019-ben autóbalesetet okozott, de hibáját elismerte, jogosítványát visszaadta. A palota fokozófó betegeskedéséről annyit közölt, hogy év elején szívműtétje is volt, a korházból március közepén engedték ki.

Via 444, Wikipédia


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások