Hirdetés

Még mindig jelen van az antiszemitizmus hazánkban

Még mindig jelen van az antiszemitizmus hazánkban

2021. július 22. - 14:35
0 komment

 

A magyarok ötöde tekinthető markánsan zsidóellenesnek.

hvg.hu / Fazeka István

Hirdetés

Részletes antiszemitizmus kutatást készített a Goldziher Intézer és a Medián a Mazsihisz megrendelésére. Ennek eredményét Heisler András, a közösség elnöke mutatta be egy keddi sajtótájékoztatón. Az elnök leszögezte, hogy már Nyugat-Európához képest most békésebb a zsidóság helyzete Magyarországon, ugyanakkor "mindig nagy kérdés, hogy érdemes-e más országok zsidóságának a helyzetéhez viszonyítani a magunkét, vagy inkább a saját miliőnkben értelmezzük azt" - fejtegette.

Sajnálatos azonban az, folytatta Heisler, hogy a zsidóellenesség továbbra is jelen van a magyar társadalomban, minden párt hívei körében és minden társadalmi rétegben. Még szomorúbb az, hogy fokozódik a holokauszt relativizálása. "A holokausztot követően senki sem lehet kicsit antiszemita" - zárta beszédét a Mazsihisz vezetője.

Félix Anikó, a Goldziher Intézet tudományos titkára ismertette a kutatás incidensriportját, amelyből kiderült 2019-ben 53, 2020-ban 70 antiszemita esetet rögzítettek, amely a nyugati adatokhoz képest egy alacsony szám, azonban az elmúlt években növekvő tendenciát mutat. A kutatásban visszatérő kérdés volt Soros György személye és megítélése is. Félix Anikó és Hahn Endre a Mediánt képviselve óvatosan fogalmazott arról, nevezhető-e a Soros-ellenes kampány egyértelmű antiszemitizmusnak. "Antiszemita sztereotípiák és összeesküvés-elméletek bizonyos meghatározó elemeit is tartalmazza" - határozták meg a kutatók. A magyar származású üzletember megítélése 2017-es vizsgálata óta enyhén javult.

A Medián évek óta azonos metodikával végzi ezt a kutatást, ezért tendenciákat is meghatározhat azokon keresztül. Hahn Endre beszámolójából kiderült, hogy 2019-ben javult a meglőző évekhez képest a helyzet, 16 százalékra csökkent az antiszemitizmus mértéke hazánkban 21-ről. Ebbe a körbe az erősen zsidóellenesek tartoznak, a határozottan nem antiszemitáké pedig 38-ről 44-re nőtt. Ugyanakkor a társadalom egyharmada továbbra is egyetért bizonyos zsidóságot hátrányosan érintő kijelentésekkel, például hogy egyes szakmában korlátozni kellene a zsidóság arányát. Érdekesség a kutatásban az, hogy sem a lakóhely, sem az életkor, sem az iskolázottság mértéke nem játszik szerepet a zsidósághoz való viszonyban. Ugyanakkor az megállapítható, hogy az antiszemitizmus és az előítéletesség főként a rendpárti, konzervatív, gyakran szélsőjobboldali gondolkodású polgárokra jellemző.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások