Hirdetés

Mától nem Angela Merkel Németország kancellárja

Mától nem Angela Merkel Németország kancellárja

2021. december 08. - 15:06
0 komment

 

Olaf Scholz váltotta a székén.

Facebook fotó

Hirdetés

Ma megválasztotta a Bundestag a szociáldemokrata Olaf Scholzot Németország új kancellárjává, ezzel hivatalosan véget ért a Merkel-korszak. A koalíciós tárgyalások az elmúlt hetekben fejeződtek be, ezért a szavazás eredménye nem volt meglepő. A szeptemberi szövetségi választásokon győztes szociáldemokraták szavazataihoz a zöldek és a liberálisok szavazatai társultak a Bundestagban.

Angela Merkel tizenhat éves miniszterelnöksége ért ma véget ezzel. Ez a változás sem okoz már meglepetést, hiszen a parlamenti választások előtt jócskán bejelentette már, hogy nem indul újra a kancellári tisztségért. A választáson szeptemberben pedig az is eldőlt, hogy nem Merkel pártja, a kereszténydemokraták lesznek relatíve a legerősebb párt a törvényhozásban, ugyanis másfél százalékkal megelőzték őket Scholz közössége, az SPD.

Mivel egyedül egyik pártnak sem volt kellő támogatottsága az önálló kormányalakításhoz, ezért koalíciómegkötésére szorult a most felálló kormány. Ezt a megállapodást a szociáldemokratáknak sikerült megkötniük a zöldekkel és a liberálisokkal.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások