Hirdetés

Mától él az uniós Covid-igazolvány

Mától él az uniós Covid-igazolvány

2021. július 01. - 12:11
0 komment

 

Július elsejétől az EU országaiban kötelező bevezetni az uniós Covid-igazolványt.

Telex fotó

Hirdetés

Magyarországon tegnap késő este jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amelynek értelmében hazánkban is bevezetik július elsejétől az uniós Covid-igazolványt, vagy másként zöldigazolványt. A május 20-án hozott megállapodás értelmében ugyanis minden tagországban kötelező július elsejétől bevezetni azt. Néhány tagállamban már korábban elkezdődött a használata, de jó a kártya az unión kívül további országokba is, mint Norvégia, Izland, Liechtenstein vagy Svájc.

Három esetben kaphatjuk meg az uniós igazolványt, ha kaptunk védőoltást, ha fel tudunk mutatni negatív koronavírustesztet, vagy ha felgyógyultunk a vírusból, és ezt igazolni tudjuk. Egyedül minket érintőleg van azonban egy érzékeny pont, nem fogadnak el ugyanis bármilyen vakcinát. Egyedül az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyaggal kaphatunk zöldutat, amely pedig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen. A tagállamok egyénileg dönthetik el, hogy elfogadják-e az orosz Szputnyikot vagy a kínai Sinopharmot. Hogy mely országok fogadják azt el, az ezen a listán érhető el.

Az igazolványon szerepelni fog a nevünk, születésünk dátuma, az kártya kiállításának időpontja, a védőoltással,/teszttel/gyógyultsággal kapcsolatos információk és egy egyedi azonosító. Minden tagállam a saját nyelvén és angolul állítja azt ki. Van digitális és papíralapú formátuma, vagy rajta QR-kód, és az egész ingyenes.

A papíralapú kártyához az EESZT Lakossági portálon keresztül juthatunk hozzá, de kinyomtatja a háziorvos is, továbbá személyesen a kormányhivataltól is kérvényezhetjük. Az elektronikus igazolványhoz elég egy mobilapplikáció.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások