Hirdetés

Márki-Zay a vádalku intézményével számoltatná el a nagyfideszeseket

Márki-Zay a vádalku intézményével számoltatná el a nagyfideszeseket

2021. november 24. - 09:06
0 komment

 

Ambrus István jogtudós elemezte az elszámoltatás lehetőségeit a Telexen.

unsplash.com

Hirdetés

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje megválasztása óta számos alkalommal elmondta, hogy ő a vádalku intézményével látna hozzá hatalomra kerülése után a sokszor hangoztatott és óhajtott elszámoltatásnak. Az elmúlt kormányváltások alkalmával rendre előkerült az elszámoltatás kívánalma, azonban az általában felemásra vagy egyáltalán nem sikerült. A vádalku intézménye azonban nem példátlan, és hazánk is egyre népszerűbb.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke már nyáron beszélt arról, hogy "Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb kormányát" a vádalkura támaszkodva lehetne számonkérni bűneiért: „A kisfideszeseket akkor lehet elengedni, ha a nagyfideszesek ellen vallomásokat tesznek" - mondta akkor.

Ambrus István egyetemi docens úgy látja, hogy a vádalku intézménye alkalmas lehet a korrupciós ügyek esetében az elszámoltatásra, mert ezek a bűnök azok, amelyek bizonyítása a legnehezebb. "A terv szerint a piramis alján lévők megúszhatnák például feltételes szabadságvesztéssel, ha a piramisban fentebb állók közül feldobnak valakit" - nyilatkozta Ambrus. A vádalku Amerikában már régóta használta eszköz, elsősorban a bizonytalan kimenetelű esküdtszéki tárgyalások elkerülése miatt élnek vele sokan. Idehaza 2017-ben vezették be. A bűnösség beismerése formájában nagyon ritkán fogadták el a vádlottak, azonban abban a formájában, ha az ügyész az előkészítő tárgyalás alkalmával tesz konkrét indítványt a szankció mértékére, azt a vádemelések 10 százalékában már elfogadták. Egy egyre népszerűbb módszerről van szó.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások