Hirdetés

Márki-Zay Péterék széles körű együttműködést és új választási törvényt szorgalmaznak

Márki-Zay Péterék széles körű együttműködést és új választási törvényt szorgalmaznak

2020. március 01. - 07:09

 

Igenis megnyerhető a 2022-es választás, egyetértek azokkal, akik szerint ezt már csak mi szúrhatjuk el – mondta a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) éves kongresszusán és közgyűlésén szombaton Márki-Zay Péter. A mozgalom elnöke szerint a győzelem feltétele az összefogás és a közös program, a nemzeti minimum megfogalmazása. A részletkérdéseket, vitákat pedig későbbre kell hagyni, akkorra, amikor majd szabad választást lehet tartani Magyarországon.

Hirdetés

Márki-Zay Péter szerint előválasztást kell tartani az egyéni választókörzetekben, hogy mindenhol megtalálhassák a legjobb jelölteket. Ehhez a civileket és akár a csalódott fideszeseket is várják. Emlékeztetett, a lakosság mintegy harmada nem rendelkezik pártpreferenciával, őket meg kell győzni. (A mozgalom elnökének a témában írt esszéje a Magyar Hang friss számában olvasható.)

Magyar György ügyvéd szerint a Fidesz olyan rendszert hozott létre, amelyben elvben csak ő nyerhet. Ezért kell okosnak lenni. Kicsit lassú az ellenzék tanulási folyamata, de az önkormányzati választás megmutatta, hogy működhet az együttműködés. Nem zárta ki, hogy egy választási szövetséget vagy választási pártot kell majd indítani 2022-ben, jogi értelemben így lehet felvenni a versenyt a regnáló hatalommal.

Az észszerűség kétlépcsős választást diktál: az első, hogy az együttműködés révén elküldik a NER-t oda, ahova való. Ha ez sikerül, le kell nyesegetni az alkotmány vadhajtásait, meg kell változtatni a pártfinanszírozás rendszerét, vissza kell adni az intézmények – Magyar Nemzeti Bank, Alkotmánybíróság és így tovább – függetlenségét . A legnagyobb változtatást viszont a választási törvény igényli, lehetőség szerint vissza kellene állítani a kétfordulós rendszert.

Oktatás, egészségügy, nyugdíjrendszer, államigazgatás – ezeken a területeken alakítanának ki első körben széles körű együttműködést és alkotnának stratégiát, erről már Mellár Tamás közgazdász, országgyűlési képviselő beszélt. Mint mondta, erre külön fórumokat hoznak létre, ebbe a négy fórumba szakértőket várnak az ellenzéki pártoktól, a civilektől és a szakmai szervezetektől is. A fórumok maguknak választanának vezetőséget és dolgoznák ki a szakmai programokat.

Hiszünk abban, hogy a pártok mellett a civileknek is nagy szerepet kell adni – fogalmazott Kész Zoltán alelnök. Verseny kell a vidéki körzetekben is, különben benne ragadunk a NER-ben. Vannak köztünk liberálisok, konzervatívok, szocialisták, mégis tudunk úgy dolgozni, hogy bármikor hátat tudunk egymásnak fordítani, mert megbízunk egymásban. Nagy az igény arra, hogy ne sötét, füstös szobában alkudozzanak a politikusok, hanem nyílt verseny legyen.

A MMM vezetőségének programismertetője után szakértői kerekasztal-beszélgetés is zajlott, ahol Pulai András (Publicus), Virág Andrea (Republikon), Tóth Tamás (Iránytű Intézet) és Horváth András (civil mozgalmár) egyetértett abban, hogy 2022-re a valódi politikai innováció az előválasztásban van. Annak a technikai és tartalmi feltételeit pedig a következő egy évben ki kell dolgozni a résztvevőknek. Ezt követően Civil partnerség címmel beszélgetett Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, Hajdu Gergely az aHang, L. László János a Nyomtass Te Is! és Pákozdi Éva a Számoljunk együtt mozgalom képviseletében.

via magyarhang.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások