Hirdetés

Márki-Zay Péter: Több esélyem van miniszterelnök-jelölt lenni, mint a polgármesterségre volt

Márki-Zay Péter: Több esélyem van miniszterelnök-jelölt lenni, mint a polgármesterségre volt

2021. június 07. - 14:02
0 komment

 

Márki-Zay Péter a Népszavának adott interjút.

MTI / Balogh Zoltán

Hirdetés

Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét a Népszava kérdezte az előválasztás és 2022-es választás esélyeiről. Saját indulásával kapcsolatban elmondta, hogy több esélye van megnyerni az előválasztást, mint amennyi esélyt adott magának a 2018-as hódmezővásárhelyi időközi választás előtt, amikor végül is polgármesternek választották meg.

A lap kérdezte Márki-Zayt mozgalmáról is, nem érzi-e kudarcnak, hogy a szervezet nem tudott meghatározó szereplő lenni a közéletben. Ezt a polgármester válaszában vitatta, mert az MMM 2018-as létrejötte óta jól tudta tematizálni az ellenzéki közéletet. Megvalósult 2019-ben az önkormányzati választáson az ellenzéki összefogás. "De persze így is sokkal több helyen nyerhettünk volna 2019-ben, ha a pártok hallgatnak ránk. Csak egy példa: ha a helyi pártvezetők betartják a kertemben megkötött megállapodást, Debrecenben tíz egyéni körzetben nyerhettünk volna, így viszont mindenhol veszítettük" - tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

A 106 előválasztással kapcsolatban is az MMM volt az első, aki ezt a követelést bedobta a köztudatba. Igaz, Márki-Zay Péter aggodalmát is megfogalmazta a megvalósuló előválasztási menetrend miatt. "Azt látom, a pártok továbbra is próbálnak kisiklani az előválasztás alól egy csomó helyen és a nyílt demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban előre lezsírozni az eredményt. Nagyon határozottan kértem, hogy legyen két forduló, de a hat párt ezt elutasította" - vallotta meg a polgármester.

A 2022-es esélyeket érintően Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy retteg attól, Orbán Viktor marad a miniszterelnök, holott az ő leváltása sok millió magyarnak sorskérdés. A saját kormányzási víziójáról azt mondta, hogy "békés, de radikális változás kell. Semmi értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magunkat. Ilyen értelemben egy vértelen forradalom sem zárható ki". Majd Belgrádot hozta föl példának, megjegyezve, hogy "lehet, hogy néhány százezer embernek ki kell menni az utcára".

Via Népszava


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások