Hirdetés

Márki-Zay Péter: A megoldás nem a kevesebb, hanem a több Európa

Márki-Zay Péter: A megoldás nem a kevesebb, hanem a több Európa

2021. november 19. - 16:40
0 komment

 

A közös miniszterelnök-jelölt az Atlantic Council beszélgetésén vett részt.

Malatinszky Dávid fotója

Hirdetés

Márki-Zay Péter volt a vendégje az Atlantic Council (AC) szellemi műhely beszélgetésének. A közösség ritkán szokott magyar, pláne ellenzéki politikust vendégül látni, de most a közös miniszterelnök-jelöltet mégis meghallgatták. A kérdezője az a Dan Fried volt, aki korábban Amerika Varsóba akkreditált nagykövete volt, és aki még pár éve is pártolta Orbán Viktor politikáját. A hódmezővásárhelyi politikus élő szereplését többen nézték, mint az AC műsorait általában szokták.

Dan Fried első kérdése az volt, hogy miként lehet az, hogy Márki-Zay is és Orbán is konzervatívként határozza meg magát, mégis egymás legfőbb politikai vetélytársai. Márki-Zay Péter erre hosszan részletezte, miért is tartja magát konzervatív politikusnak. Fontosak számára a nemzeti és vallási örökség, katolikusként számos világnézeti kérdésben az egyházi elveket vallja, nézeteit azonban nem erőltetné rá a társadalomra. Elmondta azt is, hogy az ő konzervatív mivoltja más, mint amit ez a fogalom Amerikában jelent. Orbán VIktorral kapcsolatban azonban leszögezte, hogy őt nem tartja sem kereszténynek, sem konzervatívnak. Putin-pártisága és Európa-ellenessége miatt, és azért, mert egy pártállamot épített. Ő a korrupciót képviseli egyedül következetesen.

Európával kapcsolatban Márki-Zay Péter kifejtette, hogy személy szerint erősen hisz az európai szövetségben. Példaként hozta fel az Osztrák-Magyar Monarchiát, amely egy korai példája a mai európai integrációnak. A miniszterelnök-jelölt bízik abban, hogy ahogy a moarchiában közös volt a pénzügy, a hadügy és a külügy, abba az irányba tart az EU is. "A megoldás nem a kevesebb Európa, hanem a megoldás a több Európa" - szögezte le.

Márki-Zay Péter részletezte azt is, miként bontja le a jogállamot a Fidesz. Nemzetközi hallgatóságának leszögezte azt, hogy többé nem beszélhetünk demokráciaként Magyarországról. Erre példaként a Fidesz érdekei által sűrűn változó választási szabályokat hozta föl, köztük a legfrisebb változtatást is, a voksturizmust.

Via atlanticcouncil.org

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások