Hirdetés

Márki-Zay Péter: A magyar nemzet érdekét egy erősebb Unió szolgálja

Márki-Zay Péter: A magyar nemzet érdekét egy erősebb Unió szolgálja

2021. június 16. - 07:30
0 komment

 

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt külpolitikai nézeteiről beszélt a Political Capitalnak.

MTI / Balogh Zoltán

Hirdetés

A Political Capital interjúsorozatot készít az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel, amelyben a politikusokat külpolitikai elképzeléseikről kérdezik meg. Márki-Zay Péter is válaszolt a minden jelölt számára azonosan megfogalmazott kérdésekre.

Az Európai Unió döntéshozatalával kapcsolatban a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje hitet tett amellett, hogy egyetértene annak megújításával. Ha elmozdulna az egyhangú döntéshozatal a többségi felé. "Felháborító, ha egy Orbánhoz hasonló, a keresztény Nyugat értékeit eláruló politikus meg tudja vétózni az Unió egységes állásfoglalását az emberi és szabadságjogok tekintetében, a megbízói és üzleti partnerei, azaz a keleti diktatúrák érdekében" - vallotta meg Márki-Zay.

Az EU erősségével kapcsolatban bátor történelmi párhuzamot említett Hódmezővásárhely polgármestere. "Az Osztrák-Magyar Monarchia már 1867-ben eljutott a közös külügy, hadügy, pénzügy koncepciójáig, elkeserítő, hogy 150 évvel később az európai integráció még nem tart itt. A magyar nemzet érdekeit egy sokkal erősebb Unió szolgálja, melynek értékrendjével a magyarság nagy többsége osztozik" - vallotta meg a politikus.

Márki-Zay válaszaival kapcsolatban elmondható, hogy egy erősebb Európai Uniót tart kívánatosnak, amelyben lehetséges miniszterelnökkét egy, a tagállamokkal sokkal szolidárisabb kormányt vezetne. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a megerősített Brüsszel nem mehet a helyi autonómiák rovására. A hódmezővásárhelyi politikus hitet tett a szubszidiaritás értéke mellett. "A nemzetek közösségének ugyanúgy a szubszidiaritás elvére kell épülnie, mint az önkormányzatiságnak: a problémákat azon a szinten kell megoldani, ahol felmerülnek, minél több autonómiát meghagyva a helyi közösségeknél, a hatékonyságot figyelembe véve" - zárta gondolatait az MMM miniszterelnök-jelöltje.

Via Political Capital


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások