Hirdetés

Már 3 évvel ezelőtt odaadták a Diákváros helyét Kínának

Már 3 évvel ezelőtt odaadták a Diákváros helyét Kínának

2021. május 14. - 18:20
0 komment

 

A Fudan Egyetem magyar kampuszának sorsa már 2019-ben eldőlt - írja a Direkt36.

MTI / Balogh Zoltán

Hirdetés

A kínai külügyminiszter, Wang Yi 2019-es budapesti látogatásakor eldőlt a sanghaji Fudan Egyetem magyar terjeszkedésének sorsa - állítja a Direkt36 oknyomozó riportja kiszivárgott kormányzati dokumentumokra hivatkozva. Az idén február 24-i kormányülésre készített előterjesztésben a következő mondat szerepel: "Az egyeztetés során Wang Yi államtanácsos a Fudan Egyetem magyarországi campusának alapítását kiemelt projektként, a Budapest–Belgrád vasút építésével egy szinten kezelte."

A három évvel ezelőtti látogatáson vált el az is, hogy a kínai kampusz a kollégiumi férőhelyhiány csökkentésére tervezett Diákváros helyszínén épül majd meg. 2020 nyarán erről már Fürjes Balázsnak is értesülnie kellett, mert utasította őt a kormány, hogy tervezzék újra az előzetes kollégiumi terveket. Igaz, Fürjes próbálta a Fudan helyigényét a lehető legkisebbre szűkíteni. Az ő terveit húzta keresztül Palkovics kinevezése a projektért felelős kormánybiztosnak. Baranyi Krisztina azonban csak januárban hallott először a tervekről, de akkor is csak a hivatalos egyeztetéseken kívül említette neki egy tárgyalópartnere a Budapesti Fejleszti Központtól. Kormányzati forrás a Direkt36-nak azt mondta, hogy a Diákváros sorsa akkor dőlt el, amikor végleg kiderült, hogy nem Budapest rendezi a 2023-as olimpiát.

Az oknyomozó cikk arról is beszámol, hogy a Fudan Egyetemre ugyan súlyos közpénz milliárdok mennek majd el, magyar diákok számára mégsem biztosítanak benne majd ösztöndíjas helyeket. Ráadásul a kampusz létesítésének és működtetésének költségei is magasabbak lesznek a tervezettnél. 2023 és 2027 között 100 milliárd forintba fog kerülni, utána évente 15,5 milliárdot kell majd az egyetemre fordítania a magyar költségvetésnek. A magas költségekhez nemcsak az építkezés, hanem a bérezés is hozzájárul, kétszer olyan magasak lesznek a tanárok fizetései, mint a Bécsbe költöző CEU-n voltak.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások