Hirdetés

Mandelára gondolt a polgármester, Mengele lett belőle

Mandelára gondolt a polgármester, Mengele lett belőle

2020. június 29. - 14:20
0 komment

 

Kellemetlen nyelvbotlással indította a hetet a XI. kerület polgármestere, László Imre. A DK politikusa a Heti Tv hétfő reggeli műsorának vendége volt, és bár Nelson Mandeláról akart beszélni, helyette véletlenül Joseph Mengele neve csúszott ki a száján, írja a Magyar Hang.

Hirdetés

A Heti Tv reggeli műsorának legelején a politikus arról kezdett beszélni, hogy a kerületi képviselő-testület hosszas vitát folytatott egy előterjesztésről, ami arról szólt, hogy közterületet nevezzenek el a kerületben Nelson Mandeláról. A polgármester száján azonban végül nem az apartheidellenes dél-afrikai politikus Mandela neve csúszott ki, hanem Joseph Mengeléé, a német SS-tiszté és az auschwitzi haláltábor rettegett orvosáé, akinek a nevéhez kegyetlen emberkísérletek fűződnek.

– A vita arról szólt, hogy Mengeléről el lehet-e nevezni utcát vagy teret – mondta a polgármester, aki csak a műsorvezetői visszakérdezés után kapcsolt, és úgy reagált: „már teljesen meg van keveredve”.

A politikust azért hívták meg a Heti Tv reggeli műsorába, a Pirkadatba, mert korábban az önkormányzat képviselő-testületi ülésén kifejtette: Adolf Hitlert megérdemelten választotta 1938-ban az év emberének a Times magazin. A polgármester úgy fogalmazott, Hitlernek „az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után”. Azt is hozzátette: Hitler utána következő tettei már nem férnek bele ebbe a képbe. 

Később az ATV megkeresésére bocsánatot kért mindenkitől, és azt mondta: akaratán kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésével ellentétesen fogalmazott. „Azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata” – közölte. A Heti Tv hétfő reggeli műsorában a politikus éppen azt kezdte volna el magyarázni, hogy szerinte milyen módon ragadták ki a Hitlerrel kapcsolatos szavait eredeti szövegkörnyezetükből, amikor a Mengelével kapcsolatos nyelvbotlás történt.

Az ATV-nek László Imre korábban azt is kifejtette: zsidó családból származik, a nagyszülei, három nagybátyja és két nagynénje soha nem jöttek haza Auschwitzból, már csak ezért is nem gondolhatja senki komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegette.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások