Hirdetés

Magyarországra jönne az OLAF igazgatója, hogy elbeszélgessen Polt Péterrel

Magyarországra jönne az OLAF igazgatója, hogy elbeszélgessen Polt Péterrel

2019. szeptember 04. - 05:59

 

Magyarországra utazna az unió csalás elleni hivatalának vezetője, hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú vizsgálat hátterében – ezt az OLAF igazgatója, Ville Itälä közölte az Euronewsnak adott interjújában.

Hirdetés

Az útra valószínűleg jövőre kerülhet sor, és igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne.

Ville Itälä azt mondta, már fel is vette a kapcsolatot a Legfőbb Ügyészséggel. A budapesti tárgyalás céljaról azt mondta, javítani szeretné a magyarországi helyzetet, ami az OLAF javaslatainak a követését illeti.

2018-ban Magyarországon indult a legtöbb vizsgálat az uniós pénzek ügyében. A friss OLAF-jelentésből pedig az derült ki, hogy Magyarországgal fizettetné vissza arányaiban a legtöbb pénzt az OLAF: a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek közel négy százalékát tartja problémásnak.

 

„Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellenne megoldást találnunk ezekre” – mondta Itälä az Euronewsnak.

Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget és kifejezetten Poltot, amiért az OLAF bizonyítékai ellenére sem emelt vádat uniós forrásokat érintő ügyekben.

A legemlékezetesebb ilyen ügy – amit a kormány által eltitkolni próbált OLAF-jelentés alapján a 24.hu tárt fel – a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi cége, az Elios Zrt. elleni eljárás. Az OLAF közlése szerint a bizonyítékaik megállták volna a helyüket egy bírósági perben, de az ügyészség nem indított eljárást az Elios Innovatív Zrt ellen.

via 24.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások