Hirdetés

Magyarország újságírók és politikusok megfigyelésére szolgáló kémszoftvert vett

Magyarország újságírók és politikusok megfigyelésére szolgáló kémszoftvert vett

2021. július 16. - 15:16
0 komment

 

A Bloomberg értesülése szerint a Candiru kémszoftverről van szó.

Facebook fotó

Hirdetés

Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr mellett Magyarország is vásárolt abból a kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál - értesült a Bloomberg. A Candiru nevű kémprogrammal eddig vagy száz közéleti szereplőt támadtak meg, nyilatkozták a Torontói Egyetem megfigyelések és illegális hackertámadások nyomon követésével foglalkozó kiberbiztonsági kutatói.

Cristin Goodwin, a Microsoft digitális biztonsági osztályának a vezetője elmondta, hogy a programot számítógépek, telefonok és más, webes csatlakozással rendelkező infrastruktúra elleni „precíziós támadásokra” használták. A Torontói Egyetem kutatói a Microsoftot is értesítették az esetleges támadásokról, mert az operációs rendszer gyengepontjait igyekszik kihasználni a kémszoftver. A program által betekintést nyerhet annak használó magánszemélyek, valamint a politikai ellenzék digitális levelezésébe.

A Microsoft hosszú elemzés után javításokat adott ki a sebezhetőségi pontokhoz. A torontói kutatók úgy összegezték a Candiru program célkitűzését, mint amit a "félelem exportálására használnak".

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások