Hirdetés

Magyarország nélkül kezdte meg a működését az Európai Ügyészség

Magyarország nélkül kezdte meg a működését az Európai Ügyészség

2021. június 01. - 13:41
0 komment

 

Június 1-től állt fel az Európai Ügyészség (EPPO).

Facebook fotó

Hirdetés

Június elsejétől kezdte meg működését az Európai Ügyészség, rövidített nevén EPPO, amely az uniós pénzek elköltésének szabályszerűségét fogja vizsgálni nyomozóhatóságként. Egyelőre 22 uniós állam csatlakozott a szervezethez, székhelye pedig Luxemburgban lesz, ott tették a nyitásról szóló bejelentést is.

"Az Európai Ügyészség indulása történelmi lépés a jogállamiságért való közdelem terén és biztosak lehetnek abban, hogy mosolygok a maszkom mögött" - nyilatkozta a megnyitóban Laura Codruta Kövesi, az ügyészség vezetője. Ő korábban a román korrupcióellenes ügyészséget vezette. A szervezet a tagállamok területén olyan bűncselekmények kivizsgálásával fog foglalkozni, amelyek az uniós forrásokat érinthetik, mint például a pénzmosás, a korrupció és a határokon átnyúló áfacsalás.

Az uniós költségvetést 460 millió euró értékben károsították meg csalásokkal 2019-ben, a sokkoló számadat hívta életre az újabb és tagállamokat összefogó bűnüldöző szervet. Az eddig működő csaláselleni hivatal, az OLAF ugyanis csak vizsgálhatott, vádat nem emelhetett. Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa a megnyitón azt nyilatkozta, hogy az EPPO az Olaffal és az ügyészi együttműködésel (Eurojust) komoly erőt képviselnek majd a közös pénzek megvédése terén. A szervezet homlokterében lesz majd a helyreállítási alap 750 milliárd eurójának szabályos elköltése.

A szervezethez egyelőre 22 tagállam csatlakozott, 5 kivétellel. Dánia, Írország, Svédország, Lengyelország és Magyarország maradtak ki. Ezek közül Dánia sajátos jogi berendezkedése ezt nem is teszi lehetővé, Svédország viszont jelezte, hogy 2022-ben kész csatlakozni. A magyar és a lengyel féllel együttműködő Szlovénia is csak felemás módon csatlakozott, mert még nem jelölte ki azt az ügyészt, aki összeköti a nemzetközi szervet a szlovén belső bűnüldöző szervekkel.

Via Eurológus


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások