Hirdetés

A magyar-lengyel tandem ellenzi a G7-ek minimumadótervét

A magyar-lengyel tandem ellenzi a G7-ek minimumadótervét

2021. június 10. - 06:33
0 komment

 

A Financial Times írt a javaslat megítéléséről a két ország kormánya körében.

MTI / Benko Vivien Cher

Hirdetés

Magyarország és Lengyelország is ellenezni fogja a világ legnagyobb gazdaságait egybefogó G7-ek globális társasági minimumadójának gondolatát, írta a Financial Times. Az ötlet célja, hogy felszámolják az adóparadicsomokat. A brit lap úgy tudja, a két kormány csak abban az esetben állna az elképzelés mögé, amennyiben azok alól egyes cégek menetesülhetnének. Azokra gondolnak, amelyek "jelentős gazdasági tevékenységet folytatnak", nem pedig pusztán az alacsony adót keresve települtek az adott országba.

A két kormány szerint az ő elképzelésök nem számolná föl a G7-ek ötletét, azok a cégek ugyanis náluk is kötelesek volnának megfizetni a minimumadót, amelyek csak adóminimalizálás céljából költöztek hozzájuk. A lengyel pénzügyminiszter a Financial Timesnak azt nyilatkozta, hogy "nehogy már a G7 diktálja, hogy milyen adókulcsokat alkalmazunk a hazánkban". A lengyel kormánypárt az ő javaslatukat tehát szélsőséges, globalizációellenes retorikába csomagolta.

A magyar pénzügyminisztérium reakciója finomabb volt. A lap azt írta, hogy közleményükben úgy fogalmaztak, hogy minden országa joga van "szuverén döntéseket hozni az országában folytatott jelentős gazdasági teljesítményekről... figyelembe véve azok gazdasági fejlettségét és más releváns tényezőket". Ezen cégek esetében nem támogatnák az adóemelést. Ezt a példát a lengyel pénzügyminiszter is felhozta.

Az eredeti OECD javaslatban benne szerepelt ez a kitétel.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások