Hirdetés

Magyar futball kispad/ok

Magyar futball kispad/ok

2021. február 19. - 16:03
0 komment

 

Talán vagyunk még egy páran, akik emlékszünk arra, hogy Kiss László - aki Veszprémben is futballozott a Bakony Vegyészben, és később sikeres edzőként is dolgozott a magyar futballban -, Péccsel vezette a másodosztályú bajnokságot, feljutásra álltak, amikor a “könyvkereskedő”, a klub tulajdonosa kirúgta azzal az indokkal, hogy nem játszik látványosan a csapat.

MTI / Czeglédi Zsolt

Hirdetés

Debrecenben hasonló szituációban váltak meg Kondás Elemértől, a klub egyik legsikeresebb mesterétől, aki a bajban mindig igent mondott, ha hívták. A helyére azt a Huszti Szabolcsot ültették, aki -ahogy a szakmában mondják- még egy serdülő meccset sem nyert edzőként. Voltaképpen ez is egy jelzés arra, hogy a tulajdonos a pénzéért azt csinál, amit csak akar.

A magyar élvonalban csak Pro - licensz végzettséggel lehet NB I-es kispadot kapni. Husztinak kutatásaim szerint csak “C” van, amivel csak a legkisebb gyerekekkel foglalkozhatna a Bozsik-programban. Amiért kaphatna 200 ezer taos forintot, ami egyébként csak az utánpótlás-nevelésben adható. Elvileg...

És itt jön képbe a tulajdonos, a gazdasági társaság, a haverok, buli, hanta és mit tudom én még ki, aki azt mondja, hogy sebaj, ha nincs még se tapasztalatod, se végzettséged az elvégzendő munkádhoz, majd lesz. Halkan jegyzem meg, csak két évenként lehet előre lépni az edzőképzési ranglétrán, ami azt jelenti, hogy Huszti Szabolcs úr, ha kivételeznek vele, akkor is csak öt év múlva lehetne szakvezető a mennyei NB I-ben. De vannak olyan protekciósok, aki a B-t és az A-t egyszerre végezhetik.

De vissza a klubhoz, amely mind ezek ellenére fizetést ad, amennyit akar, majd a taos pénz legfeljebb elveszti taos jellegét, vagy majd odaadja valamelyik nagy szponzor a pénzt, nem kell aggódni, mindenre van megoldás. Ja, és majd lesz/van mellette egy igazi Pro-végzettségű mester. Szabi meg majd legfeljebb technikai- vezetőként kerül a meccs jegyzőkönyvébe. És a társa azt nyilatkozza, amit főnök elmond neki. Voltaképpen erre sem lenne semmi szükség, hiszen ha egy szabály nincs betartva, minek a többivel vacakolni. Szabi, itt a helyed, te kellesz nekünk. A Debrecen meg működik így is, úgy is. De ne legyünk ennyire szabálykövetők. Hiszen a DVSC új mestere jó futballista volt. Rengeteg nemzetközi tapasztalattal felvértezve. Ismerek sok olyan szakembert, aki valahogy megszerezte a Husztiénál magasabb végzettséget, de fogalma sincs erről a szép játékról. Mennyivel egyszerűbb lenne kimondani, hogy nem számítanak a papírok. Az ül a magyar kispadra, akit oda tesznek. Aztán majd kijárja az iskolát. Végül is diplomát is lehetett átvenni nyelvvizsga nélkül. Amíg a becsületesek tanultak, fizettek, utaztak érte. Éppen a futballban ne lehetne hasonlót tenni?

Így szép és kerek a mi magyar futballunk az edzői kispadok árnyékában!

D.T.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások