Hirdetés

Litvánia nem kér az orosz vakcinából

Litvánia nem kér az orosz vakcinából

2021. február 09. - 17:44
0 komment

 

Ingrida Simonyte Litvánia miniszterelnöke szerint az orosz oltóanyag valójában geopolitikai célokat szolgál.

Facebook fotó

Hirdetés

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök kategorikusan visszautasította, hogy Litvánia igényelne orosz vakcinát a koronavírus elleni küzdelem részeként. Hazája közszolgálati rádiójának nyilatkozva elmondta, hogy nyugati gyártókkal tárgyalnak, és tőlük rendelnek, olyan anyagokkal, amelyek már engedélyeztetés alatt állnak.

A miniszterelnök szerint Litvánia 2,8 millió lakosának beoltása megoldható az EU közös oltóanyag beszerzéső projektje keretén belül. Ezzel szemben megvádolta Oroszországot azzal, hogy a Szputnyik V vakcinája az egészségügyi helyett más célokat szolgál. "Egy újabb geopolitikai játszmának tűnik az az erőfeszítés, hogy az oltóanyagot európai államoknak és más országoknak kínálják, miközben az orosz lakosság még nincs teljesen beoltva. Semmi kétségem efelől" - nyilatkozta Simontye, aki már a Twitteren is volt, hogy markánsan elítélte az orosz vakcinafejlesztést, az "oszd meg és uralkodj" elve szerinti politikának minősítve azt.

A litván miniszterelnök továbbá "rendkívül sajnálatosnak" nevezte azt, hogy vannak olyan EU-tagállamok, amelyek úgy engedélyezték már az orosz oltóanyagot, hogy azt az Európai Gyógyszerügynökség még nem tette meg. Ezek között az első ilyen ország egyébként éppen Magyarország volt.

Via 444

Tags: 

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások