Hirdetés

Leszavazta a fideszes többség a tavak védelméről szóló civil határozati javaslatot

Leszavazta a fideszes többség a tavak védelméről szóló civil határozati javaslatot

2021. május 27. - 19:01
0 komment

 

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában egy civil kezdeményezésről tárgyaltak.

Facebook fotó

Hirdetés

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában ma szavaztak a Nagy Tavak Koalíció nevű civil közösség által benyújtott javaslatról. Mivel a fideszes többség leszavazta azt, ezért az nem kerül a parlament elé.

A benyújtott határozati javaslat az áll, hogy az Alaptörvény szellemét követve a kormánynak garantálnia kell, hogy "a jelen nemzedékek területhasználati jogai csak addig terjedhessenek, ameddig azok sem magukat az önállóan is védelemben részesítendő természeti értékeket, sem pedig a jövő nemzedékek érdekeinek megóvását nem veszélyeztetik". Az elképzelés azt eredményezte volna, hogy a kormánynak átláthatóságot és az információhoz való hozzáférést kellett volna biztosítani a tavainkat érintő projektekkel kapcsolatban.

A Balatont, a Fertő tavat, a Tatai Öreg-tavat és a Velencei-tavat felölelő területen ez a javaslat megakadályozott volna minden olyan beruházást, amely a természeti és kulturális örökségünket károsította volna, továbbá a környék településeinek helyi építési szabályozásának is tekintettel kellett volna lennie erre a vállalásra. A Nagy Tavak Koalíció kezdeményezői Áder Jánoshoz fordulnak, hogy a köztársasági elnök segítsen a javaslatot beemelni a jogrendbe.

A Nagy Tavak Koalíció mögöttt 75 civil szervezet áll, amelyhez csatlakozott a Greenpeace, és neves művészek mint Udvaros Dorottya, Földes Eszter és Für Anikó.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások