Hirdetés

Lekezelő stílusban válaszolt Szijjártó az ENSZ kritikájára

Lekezelő stílusban válaszolt Szijjártó az ENSZ kritikájára

2021. június 16. - 11:47
0 komment

 

Az ENSZ bírók és ügyvédek függetlenségével foglalkozó különleges előadója nyilvános közleményben vonta kérdőre a magyar kormányt a Kúria elnökének kinevezése kapcsán, a külügyminiszter pedig ezt megalapozatlannak minősítette, és még csak a kérdésekre sem válaszolt.

Stock photo

Hirdetés

Diego García-Sayán megkérdőjelezte azt, hogy a kormány Varga Zs. Andrást úgy jelölte a Kúria élére, hogy a megválasztása előtt nem szerzett semmiféle tárgyalótermi tapasztalatot bíróként, és aggasztónak tartja, hogy az Országos Bírói Tanácshoz egyértelmű tiltakozása ellenére választották meg. „Varga Zs. megválasztása, amely kizárólag a kormányzó többség által 2019 áprilisában és decemberében eszközölt jogszabályi módosítások révén vált lehetővé, a bíróságok függetlenségével szembeni támadásként értékelhető, és a hatalmi ágak szétválasztásának elvébe ütköző kísérlet arra, hogy a bíróságokat a törvényhozó hatalom akaratának rendelje alá” – írja a szakember, aki maga is tevékenykedett bíróként.

Úgy véli, veszélyben van a magyar bíróságok függetlensége, ezért Diego García-Sayán felszólította a magyar kormányt, hogy tisztázza a Kúria elnökének megválasztását lehetővé tevő jogszabály-módosítások mögött álló indokokat és hogy azok hogyan egyeztethetőek össze a bíróságok függetlenségével és a hatalmi ágak szétválasztásának elvével, írja a 444.hu.

A kritikára éles hangnemben válaszolt is a kormány, „A magyar kormánynak egyetlen bíró politikai preferenciájával kapcsolatban sincs információja. Önnek hogyan lehet erre vonatkozó információja, milyen forrásból? Ez elképesztő, és komoly aggályokat vet fel az Ön rendkívül fontos különleges előadói tisztségével és jogkörével kapcsolatban” - írja Szijjártó Péter válaszlevelében, hozzátéve: „Arra bátorítom Önt, hogy tartózkodjon attól, hogy a magyar politikai ellenzék eszközévé váljék.”

Tags: 

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások