Hirdetés

A külügy járvány elleni védekezés nevében 428 milliárdot költött

A külügy járvány elleni védekezés nevében 428 milliárdot költött

2021. február 22. - 08:00
0 komment

 

A Hírklikk kérte ki az adatokat a Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól.

MTI / Mónos Márton

Hirdetés

Három hónapjába telt a Hírklikknek, hogy pontos választ kapjon arra a kérdésre, mennyit költött a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) a koronavírus-járvány elleni védekezés címszavával. A külügy a maximális 90 napig húzta a válaszadást a szokásos védekezéssel, mintha a válaszadás akadályozta volna a vírus elleni védekezést.

A Hírklikk novemberig kérte ki a számokat. Mint kiderült, az első és a második hullámban (novemberig) 78 szerződést kötött a KKM. A költéseket a válasz már decemberig tartalmazza, így elmondható, hogy COVID ellen a tavalyi év folyamán 428 milliárd 400 millió forintot költött el a minisztérium.

Az már tavaly Ujhelyi István MSZP-s politikus adatigénylésének köszönhetően kiderült, hogy a külügy egyik legfontosabb beszállítója a Gyömrői Sarok Kft. volt. A mostani tudakozódás miatt már látható az összeg is, csak ennek a cégnek ugyanis a KKM 17, 9 milliárd forintot fizetett, maszkokat vásárolt tőle.

A külügy koronavírus elleni beruházásai közül egyértelműen a lélegeztőgép-beszerzés volt a legvitatottabb. A számos szerződés közül a Hírklikk egy példát említve látszik, hogy a piaci árnál jelentősen drágábban vásárolt a KKM. Egy bizonyos típusú lélegeztetőgépből 100-at 73 ezer dollárért vásárolt meg, míg annak a piaci ára 45 ezer dollár volna.

Via Hírklikk


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások