Hirdetés

Kulturális kisgömböc: Demeter Szilárd gigabirodalmat álmodott magának

Kulturális kisgömböc: Demeter Szilárd gigabirodalmat álmodott magának

2020. február 04. - 09:46

 

Ha a kormány rábólint, Demeter Szilárd vezetésével létrejöhet egy olyan csúcsintézmény, amely maga alá rendelne több, már létező intézményt, ösztöndíjat, ingatlant, valamint a Kultura.hu portált, írja egy kiszivárgott előterjesztés alapján az Index

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Hirdetés

A dokumentum szerint az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nem egy létező ingatlanba költözne, hanem saját épületet építenének neki, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig kiköltözne a Károlyi-palotából, és a továbbiakban egy helyen lenne az OSZK-val. A lap megkeresésére Demeter Szilárd azt mondta, látott ilyen előterjesztést, azt a kormány a múlt héten tárgyalta, és a részelemei kapcsán utóegyeztetést kért.

A lap értesülései szerint Anyanyelvi Kulturális Társulás és Művészeti Tehetséggondozó néven egy olyan szervezet jönne létre, amely „a könyvkultúra, az irodalom, valamint a magyar kortárs alkotóművészeti és könnyűzenei területen szolgálhat iránymutatással”. Az elnök pedig Demeter Szilárd lenne.

Ebben részt venne az Országos Széchényi Könyvtár, a PIM, a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ), a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. és a Cseh Tamás Archívum Alapítvány. 

A dokumentum szerint  a kormány elrendelte az OSZK kiköltöztetését a Budavári Palota F épületéből 2020 végéig, majd úgy döntött, megvizsgálják, alkalmas-e új hely gyanánt az egykori Mária Terézia laktanya épülete, de erről még nincs döntés. 

De felvetődött az is, hogy az OSZK-t a Magyar Nyelv Háza részeként helyezzék el, Déli Városkapu – Diákváros projekt keretében, vagy annak területe közelében. Így új székhelyet kapna. 

A lap megemlíti, hogy létrejönne a Digitális Bölcsészeti Központ is, aminek másfél milliárd forint lenne a 2020-as költségvetése, és többek között ingyenes közhasználatba adnák a jelenleg fizetős Arcanum digitális tudásbázist.

A tervek szerint a PIM több ingatlant is megkapna. Hozzá kerülne a galyatetői alkotóház és a balatonfüredi fordítóház, az állami tulajdonban lévő óbudai Zichy-kastély, az állami tulajdonban lévő Kossuth Klub, valamint az állami tulajdonban lévő Andrássy-palota, ahová a Magyar Könnyűzenei Központ költözne be.

via 444.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások