Hirdetés

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítják Dunaújváros térségét

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítják Dunaújváros térségét

2021. június 29. - 08:00
0 komment

 

Milliárdoktól eshet el az ellenzéki vezetésű város.

Facebook fotó

Hirdetés

Hétfő este a Magyar Közlönyben arról jelent meg rendelet, hogy a kormány két Dunaújváros melletti települést, Iváncsát és Rácalmást különleges gazdasági övezetté nyilvánította. Bár azt hihetnénk, hogy ez így közvetlenül a Fejér megyei várost nem érintené, valójában milliárdos adóbevételtől eshet el az önkormányzat, mert innentől a fideszes megyei vezetés dönt majd a térségből befolyt az iparúzési adó sorsáról.

A kormány először januárban lengette be ennek a döntésnek a lehetőségét, amikor Szijjártó Péter bejelentette, hogy "Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását" valósítja meg egy korai cég Iváncsán. Egy hatalmas akkumulátorgyár épül majd ott, az ígéretek szerint 2500 munkahellyel. A gyárépítés híre után kezdtek el a háttérben azon munkálkodni, hogy Rácalmás felölelésével, ahol pedig a Hankooknak van gumigyára, különleges gazdasági övezetet alakítsanak ki.

Ahol ezek a cégek megtelepedtek, az az ipari park Dunaújváros pénzéből készült el. Még a korábbi fideszes polgármester, Cserna Gábor állapodott meg a két településsel, hogy a finanszírozásért cserébe, a rácalmási és az iváncsi beruházások iparűzési adójának ötven százalékát megkapja majd. Ehhez képest innentől ez a fideszes megyéhez jut, és ő dönt majd annak sorsáról.

Pár héttel ezelőtt a teljes ellenzéki összefogás közösen tartott sajtótájékoztatót Dunaújvárosban, hogy tiltakozzanak a tervezett döntés ellen, a kormány mégis meglépte azt. Akkor Pintér Tamás polgármester úgy nyilatkozott: "Eddig soha senki nem süllyedt le arra a szintre, hogy szándékosan, előre megfontoltan, aljas módon tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat." Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy hibázott a két település polgármestere, akik elfogadták a kormány ötletét, a lakóikat ugyanis kiszolgáltatták a fideszes testület önkényének, kérdés, mennyit kapnak majd vissza saját bevételükből.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások