Hirdetés

Közös ellenzéki nyilatkozat: Bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában

Közös ellenzéki nyilatkozat: Bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában

2020. március 24. - 14:03

 

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, a Liberálisok, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elmondják, miért nem szavazták meg hétfőn  a koronavírus-törvény elfogadását. Úgy vélik, hogy az elmúlt hetekben a kormány „alkalmatlannak bizonyult időben felismerni a veszélyt és kezelni azt”.

Hirdetés

„Bízunk a magyar emberekben, bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában. Ezért nem adhatunk korlátlan felhatalmazást még ilyen válságos időben sem a regnáló rezsimnek. A járvány valóban közös ellenségünk, megmaradt és sokszor meggyalázott szabadságunk és demokráciánk viszont közös kincsünk. Ahogy védjük egészségünket, életünket, úgy kell védenünk hazánkból azt, ami meg megmaradt belőle" – írják az ellenzéki pártok keddi közleményükben.

„Azt látjuk, hogy továbbra se partnerként kezeli a magyar polgárokat és képviselőit, hanem jelentős részében legyőzendő politikai ellenfelet lát. Mi nem így gondolkodunk. Szerintünk közösen kell cselekedni, ehhez közösen kell tervezni, dönteni. Ezt tagadták meg tőlünk és milliónyi magyar honfitársunktól" – fogalmaztak.

„Közös értelmes és szükséges döntésekben részt tudunk és kívánunk venni, hogy megküzdjünk a járvánnyal, de nem engedjük meg, hogy valós veszélyre hivatkozva megcsúfolják, elrabolják hazánkat. Ezért nem engedtük, hogy átgázoljanak a Parlamenten, a nép képviselőin, végső soron Magyarországon.

Az ellenzéki pártok megakadályozták, hogy Orbán diktatúra-törvényét, hàzszabálytól eltéréssel, azonnal elfogadják. Azonban a Fidesz hataloméhségét ismerve, sajnos biztosak lehetünk abban, hogy a jövő héten a 2/3-ad birtokában, minden korlátozás nélkül meg fogják szavazni" – olvasható a közleményben.

Ahogy azt megírtuk, 137 igen, 52 nem aránnyal nem lett meg a 4/5-ös parlamenti többség a koronavírusos (köznapibb nevén: felhatalmazási) törvényjavaslat sürgős, kivételes eljárásban történő tárgyalásához és keddi elfogadásához. Nemmel az ellenzék szavazott, ugyanakkor a jogszabályt már jövő héten kedden 2/3-os többséggel egyedül is el tudja fogadni a Fidesz–KDNP frakciószövetség.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások