Hirdetés

Közgyűlés: tűzpiros Ferrari, kátyús utakon

Közgyűlés: tűzpiros Ferrari, kátyús utakon

2019. február 28. - 13:17

 

Elfogadta a fideszes többségű önkormányzat Veszprém idei költségvetését, a város idén mintegy 28 milliárd forintból gazdálkodik. A kormánypárti többség a sikereket sorolta a másfél órás vitában, az ellenzék pedig a régóta fennálló hiányosságokra, a mindennapi problémákra, elmaradt fejlesztésekre hívta fel a figyelmet.

Fotó: wikipédia

Hirdetés

Porga Gyula polgármester nem emlékszik az elmúlt 30 évből olyan költségvetésre, ahol ilyen magas, 50 százalék feletti lett volna a fejlesztések aránya. Emlékeztetett, januártól a közösségi közlekedés működtetéséről is az önkormányzat gondoskodik, az Európa Kulturális Fővárosa projekt előkészítése is komoly tételt jelent a költségvetésben, és kiemelte, az általános tartalék az elmúlt években megszokott ötvenmillió helyett idén 150 millió. Mint mondta, külső szemmel nézve az idei egy folyamatosan gyarapodó, fejlődő, stabil közösség költségvetése. Úgy vélte, az elmúlt 13 év eredményeit nem lehet elvitatni, és nem lehet azt mondani, hogy nem léptünk előre, hiszen Veszprém az ország egyik legsikeresebb városa lett.

A polgármesterrel abszolút egyetértettek a fideszes képviselők

Hegedűs Barbara, a Fidesz frakcióvezetője is a fejlesztésekre fordítandó 14 milliárd forintot emelte ki. Emellett szerinte a büdzsé azt is mutatja, hisznek az együttműködésben, a városi közösség erejében, és hozzátette, a frakció javaslatára bekerült a költségvetésbe, hogy az oktatási intézményeket külön is támogassa a város. 2019-ben is szövetségben dolgozik a kormány és a város Veszprém fejlődéséért – fogalmazott Hegedűs Barbara.

Némedi Lajos alpolgármester felszólalásában elmondta, a közalkalmazotti érdekegyeztető tanács elfogadásra javasolta a költségvetést, és hozzátette, a közalkalmazottak számára a cafeteria összege havonta 7500 forintról nyolcezer forintra emelkedik, ez 1100 munkavállalót érint, és Némedi szerint ez a „második, jelentős cafeteriaösszeg-emelés rövid időn belül”, amivel szeretnék a munkatársak megélhetését segíteni (ez a havi ötszáz forint nyilván „jelentős” segítség lesz nekik, bár lehet, hogy Némedi Lajosnak más fogalmai vannak a jelentős szóról).

Halmay György a beiskolázási segély bevezetését emelte ki, ezt szociális alapon kaphatják majd az általános és középiskolások 16 éves korig, és ő is szólt az oktatási intézményeknek elkülönített, 20 milliós összegről. Kitért arra, hogy idén a verseny- és élsportra 375 millió forint jut, és hozzátette, idén elkezdődik az uszoda építése. (Ahányszor ezt már hallottuk…)

Czaun János szerint ez az elmúlt 30 év legjobb költségvetése, Veszprém aranykorát éljük, amilyenre legutóbb az 1800-as évek végén volt példa. Úgy fogalmazott, van egy vadiúj, piros Ferrarink, és mindenki irigyli tőlünk, persze vannak, akik a felni színét kritizálják. Reményét fejezte ki, hogy sok ilyen költségvetést kritizálhatnak még azok, akik a kákán is a csomót keresik.

Strenner Zoltán szerint a veszprémi polgárok a nyertesei ennek a költségvetésnek, minden téren fejlődik a város. Kovács Áron egy sikeres város költségvetésnek nevezte az idei büdzsét. Baumgartner Lajos is dicsérte a költségvetést, és kiemelte, lesz forrás a Hóvirág utcai parkolók kialakításának megtervezésére. Takács László örömét fejezte ki, hogy háromszorosára nő a bűnmegelőzési bizottság kerete, amelyet prevenciós célokra fordíthatnak, és úgy vélte, virágzó, élhető hely Veszprém, amely már nem alvó város, hanem felébredt.  Némethné Károlyi Jolán is üdvözölte a büdzsét, és kiemelte, a Haszkovó utca 18. körüli problémák orvoslására ezentúl 24 órás rendőri felügyelet lesz a területen. Stigelmaier Józsefné pedig kitért arra, hogy a Halle utcában harminc új parkolóhelyet alakítanak ki idén.

Az ellenzék már kevésbé volt derűlátó

Gerstmár Ferenc (LMP) szerint azt már tavaly megtudhattuk, hogy a Fidesznek nem prioritás a bérlakásépítés, az azbesztmentesítés, a családok átmeneti otthonának új helyre költöztetése, ezekre a célokra hiába keressük a forrást a költségvetésben. Szerinte a Modern városok program egyre dráguló, ki tudja, mikor megvalósuló projektjeire a kormánypártok büszkék, de a fontossági sorrendet nem jól látják, vagy tényleg azt gondolják, hogy az Aréna bővítése sürgetőbb, mint a Pápai út–Jutasi út összekötése, amire harminc éve várunk?

Hartmann Ferenc, az MSZP–DK–P frakció vezetője a sikereket elismerve úgy fogalmazott, távolról szépnek tűnik a kirakat, de közelről szemlélve már más a helyzet. A városba vezető közlekedési infrastruktúra-fejlesztés megkezdését(!) tíz éve nem tudja elérni a kormánynál a városvezetés, ilyen a 8-as déli elkerülő, külön szintű csomópontokkal, a rátóti, kádártai elkerülő szakasz. Ez ráadásul 2023-ig nem is szerepel a kormányzati tervekben. A Házgyári úton csúcsidőszakban lehetetlen közlekedni, gond van a városi közlekedési rendszerrel, az infrastruktúra-fejlesztés üteme lassú, a gépjárművek száma viszont rohamosan nő. Parkolóhiánnyal küzdenek a belvárosba érkezők és a lakótelepek egyaránt. A vasútállomás és környéke szégyenteljes állapotban van, és míg virágoznak a magánerős lakásépítések, addig a szociális lakásokból hiány van. Jutaspusztán évtizedek óta nem volt út- és járdaépítés, és most is mindössze kerékpárút tervezésére lesz forrás. Veszprémben mindemellett magasak a helyi adók, és az önkormányzati tulajdonú gazdasági cégek sem nyereségesek, sőt, van, amelyik elkezdte felélni a törzstőkéjét. Kiemelte azt is, jó lenne, ha a pazar veszprémi kulturális kínálathoz a szegényebbek is hozzáférnének. Túlsúlyban vannak hosszú ideje a látványos fejlesztések, míg a minden veszpréminek igazán szükséges fejlesztésekre kevés forrás jut – fogalmazott Hartmann Ferenc.

Katanics Sándor (DK) szerint az eredményeknek örülni kell, de a problémákkal is muszáj foglalkozni. Emlékeztetett, amikor a Fidesz ellensége, Brüsszel nem öntötte Veszprémbe a töméntelen pénzt, akkor is voltak fejlesztések, iskola- és óvodafelújítások, vagy éppen az Aréna megépítése, amit most lerombolnak a bővítés miatt. Szerinte a periférián élők vesztesnek érzik magukat, Kádártán több utca tragikus állapotban van, ahogy Jutaspusztán is, és továbbra sincs megoldás a Bedevölgy utcaiak problémájára, és nem is lesz, amíg a 82-es út fejlesztése meg nem valósul. A külső körgyűrű állapota tragikus, és bár ígéretek régóta vannak, más megyei jogú városok megközelíthetősége sokat javult, míg Veszprémé nem. Ő is szólt a parkolási és közlekedési problémákról, megemlítve a turbó körforgalmat, amely miatt inkább beállt a forgalom, de sebaj, majd a közepére tervezett herendi műtárgyat nézegethetjük a dugóban ácsorogva. Hozzátette, el kellene ismerni, hogy az oktatási intézmények átkerülése az államhoz rosszul sikerült, a tankerületek alulfinanszírozottak, és emiatt is kell az eszközfejlesztést városi forrásból támogatni.

Úgy vélik, jó úton járnak (bár a 8-as fejlesztése tervben sincs)

Brányi Mária alpolgármester hozzászólásában reagált az ellenzéki felvetésekre. Elmesélte, hogy másfél hete egy szépkorú köszöntésén találkozott egy veszprémi úriemberrel, aki kifejtette neki, hogy ő milyen elégedett a veszprémi városvezetéssel. Brányi szerint ez jól jelzi, hogy 2010 óta jó úton járnak. A közösségépítés költségvetésének nevezte az ideit, és Hartmann Ferenccel ellentétben nem kirakatnak tartja, hanem valóságnak, és szerinte a Modern városok program előkészítése jól, a tervezett ütem szerint halad. Emellett furcsának tartotta az állami fejlesztéseket és azok hiányát sorolni, szerinte inkább maradjunk a saját feladatainknál. Szerinte a kormány fejlesztési szándékát jelzi, hogy meghosszabbították a 8-as út jogerős építési engedélyeit. Hartmann Ferenc ehhez hozzátette, a 2023-ig szóló kormányzati célkitűzések között nem szerepel a 8-as út fejlesztése.

A fideszes többségű közgyűlés végül a másfél órás vita után elfogadta a város idei költségvetését.

Gerstmár Ferenc hozzászólásában elmondta, az önkormányzat nem támogatja a lakóépületek felújítását sem, pedig szükség és igény is lenne rá. A Lokálpatrióták Egyesülete például év eleje óta ezer, ezt támogató aláírást gyűjtött össze. Ennek kapcsán Stigelmaier Józsefné kifejtette, szerinte az egyesület elnöke félrevezette a lakókat az aláírásgyűjtés során, mert odaígérte nekik a támogatást, ezzel megtévesztve a veszprémieket.:

 
Hirdetés

Friss hozzászólások