Hirdetés

Követeléseket küldtek a Balatonért aggódó civilek a kormánynak

Követeléseket küldtek a Balatonért aggódó civilek a kormánynak

2020. február 13. - 09:32

 

Demonstrációt szervezett az Összefogás a Balatonért csoport tegnap Balatonfüreden, ahol a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja tartja évnyitó frakcióülését. A civilek korábban petíciót indítottak, hogy megakadályozzák a Balaton környezetének további rombolását, a tegnapi demonstráción pedig Füleky Zsolt helyettes államtitkárnak akarták átnyújtani a követeléseket. Helyette Bóka István füredi polgármester, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke vette át a levelet.

Forrás: Facebook / Összefogás a Balatonért

Hirdetés

A szervezők táblákkal vonultak a Hotel Füred elé, ahol a Fidesz a frakcióülését tartja. Itt felolvasták követeléseiket, majd átnyújtották azokat a helyszínre érkező Bóka Istvánnak, aki a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke és egyben Balatonfüred fideszes polgármestere is. Bóka István ígéretet tett arra, hogy levelüket eljuttatja Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárhoz.

Követeléseik többek között a következők:

Legyen több szabad strand!

Tavaly több mint 5000-en írták alá a szabad strandok védelméért indított petíciót. A megközelíthető partszakaszok, kempingek beépítése folytatódik, helyükre főként lakóparkok és luxusingatlanok kerülnek. Az ezekhez az ingatlanokhoz tartozó partszakaszok egyike sem használható már szabadon. Követelik, hogy ne csökkenjen tovább az elérhető partszakaszok és a szabad strandok száma.

Állítsák le a nádirtást!

A Balatoni Szövetség  február 5-ei, balatonfenyvesi elnökségi ülésén elhangzottak szerint négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai; az üdülőrégióban a téli nádaratásra engedélyt kérők mintegy fele pedig tavaly is irtást végzett az aratás helyett. Az elmúlt években nőtt a nádasok belsejében, takarásában illegálisan kikötött horgászcsónakok, vitorlások, valamint az illegális bejárók, stégek száma is a Balatonnál. Ahogy a szakértőktől elhangzott: „ha nem lesz nád, nem lesz Balaton sem", ezért követelik a nádirtás fokozott tilalmát és az illegális stégek felszámolását. 

Az Összefogás a Balatonért csoport bejelentette, hogy nem állnak meg, tovább dolgoznak azért, hogy meg tudják védeni a Balaton környezeti értékeit.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások