Hirdetés

Kormányzati terv: A kisvárosi kórházakban csak nappal lehessen szülni

Kormányzati terv: A kisvárosi kórházakban csak nappal lehessen szülni

2021. június 09. - 10:15
0 komment

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tervezetét az RTL Klub szerezte meg.

MTI / Máthé Zoltán

Hirdetés

Az RTL Klub megszerzett egy munkaanyagot az Emberi Erőforrások Minisztrériumából, amely szerint tovább csökkentenék a kórházi ágyszámot. A tervezetet korábban az EMMI tagadta, de most kiderült, hogy további 2472 ágyat szüntetnének meg a kórházakban ország szerte.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság által készített dokumentum úgy készül, hogy 6 telephelyen szűnne meg az aktív ellátás, ahol csak a krónikus betegellátást tartanák meg. Egy telephelyen pedig még a krónikus ellátást is felszámolnák. A "műtétes szakmák" rendszerét is átszerveznék az országban, mert 13 kisebb kórházban megszűntetnék szintén vagy átalakítanák. A városi kórházak a továbbiakban a jaróbeteg-ellátásra, az egynapos sebészetre és a krónikus ellátásra fókuszálnának, a nagyobb műtétek a megyei kórházakba kerülnének át.

"Egy műtétes szakma 0-24 órás működése olyan nagyságú humánerőforrást igényel, amelyet gazdaságosan nem lehet biztosítani annyi helyen, ahány helyen ez a jelenlegi ellátórendszerben történik. (Szakorvos, műtősnő, műtőssegéd, aneszteziológus orvos és aneszteziológus asszisztens, radiológus kell minden egyes műszakba, ahol az intézmény műtétes szakmákkal rendelkezik)” - fogalmaz a dokumentum.

A tervezet még tovább megy, mert még a kormány vállalt célkitűzésével is kénytelen szembemenni: "Magyarország Kormányának családtámogatási, családközpontú szemlélete okán megfogalmazódott az az elvárás, hogy a jelenleg rendelkezésre álló szülészeti kapacitások ne koncentrálódjanak a megyei intézményekbe, hanem városi kórházakban is maradjon meg a jelenlegi struktúra. Azonban problémát jelent a szülészet-nőgyógyászati ellátás szétaprózottsága, mivel a szülész-nőgyógyász szakorvosok száma nem igazodik a jelenlegi struktúrához, azaz hiányszakmai jellemzőket mutat. Ezért észszerű ügyeleti centralizációra is szükség van abban az esetben, ha a kisvárosi kórházakban lévő szülészeti osztályok megmaradnak a jelenlegi formájukban, ebben az esetben ezen intézményekben kizárólag nappal végezhető szülészeti tevékenység, ügyeleti időben a nagyobb, megyei intézményekben szükséges a feladatot ellátni."

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL Híradójának reagált a tervezet nyilvánosságra kerülésére, és azt hangsúlyozta, hogy ez még csak egy munkaanyag, amelyről döntés egyelőre nincs.

Via 444

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások