Kormányinfó: Ugrásszerűen nőni fog a fertőzések száma

Kormányinfó: Ugrásszerűen nőni fog a fertőzések száma

2020. március 26. - 11:07

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a mai kormányinfón a kormány legfrissebb döntéseiről, illetve a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a legfrissebb információkról. Ezúttal már ez a tájékoztató is – hasonlóan az operatív törzs beszámolóihoz – csak online volt követhető.

Hatályukat veszítik napokon belül azok az intézkedések, amelyeket a kormány hozott a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben. Kiüresítenék az Országgyűlést, ha ismét kihirdetnék a rendeleteket  – mondta Gulyás Gergely. Azt kérik az egyetemek fenntartóitól, hogy hosszabbítsák meg az egyetemek a szüneteket, illetve a polgármesterektől is azt kérik, hogy hosszabbítsák meg az óvodákban és bölcsődékben a szünetet.

Lassan át fogunk lépni a tömeges megbetegedések időszakába – figyelmeztetett a miniszter. Az intézkedéseket azonban a kormány úgy ítélte meg az ülésén, hogy időben meghozta. A fertőzések száma azonban ugrásszerűen meg fog nőni, így számol a kormány, de az egészségügyi rendszer ezt kontroll alatt fogja tartani.

2500 lélegeztetőgép áll rendelkezésre – jelentette be Gulyás Gergely miniszter. Csak azokról az eszközökről adnak tájékoztatást, amelyek megérkeztek és ténylegesen rendelkezésre is állnak. Több mint 100 milliárd forintot költöttek eddig is a védekezésre. De még több százmilliárd forintot kell elkölteni. Ezek a pénzek rendelkezésre állnak. Fontos, hogy akik tehetik, azok felajánlásokkal segítenek. Ugyanakkor a járványhelyzetben nem szükséges extra külső forrás, az ehhez szükséges pénzek rendelkezésre állnak a költségvetésben.

A kormány abban érdekelt, hogy a gazdaságot minél magasabb szinten tartsák. Emlékeztetett a miniszter, hogy 3000 milliárd forintot hagy a családoknál a már bejelentett év végéig szóló törlesztési moratórium. Nem lehet emelni 2021-től a törlesztőrészleteket – tette világossá.

Lezárult a korábban Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű tulajdonosváltása – jelentette be a miniszter. 17 milliárd 440 millió forintba került a megvásárlása az államnak. Stratégiai jelentőségű az erőmű Magyarországnak. Az erőműre ipari park is épül, és a térségben a legnagyobb foglalkoztató. Ezért fontos volt, hogy állami tulajdonba kerüljön.

Politikai támadásnak tartja Gulyás, hogy az Európai Unió kifogásolja a „felhatalmazási törvényt”.

Kérdésre válaszolva – miszerint mikor kapnak maszkot az egészségügyi dolgozók – azt felelte Gulyás, hogy az egészségügyi világszervezet, a WHO protokollját követik. Egyébként már 6000-nél is több szűrővizsgálatot végeztek, mindent megtettek, hogy a lehető legtöbb tesztett beszerezzék, és a járvány felfutásával még több koronavírus-tesztet végezhessenek.

Végeztek-e koronavírus-tesztet a Fidesz frakció tagjain, illetve a minisztereken? Van-e olyan közöttük, akinek pozitív lett a tesztje? A miniszter azt felelte, hogy Pintér Sándor belügyminiszteren végeztek koronavírus-tesztet, aki egy koronavírus-fertőzött marokkói miniszterrel tárgyalt, illetve B. Nagy László fideszes képviselőn is elvégezték a tesztet. Pintéré és B. Nagy Lászlóé is negatív eredményt hozott. Egyébként a kormánytagokra és fideszes politikusokra is ugyanaz a WHO-protokoll érvényes, mint bármely másik magyar emberre.

Azt szeretnék, hogy a lehető legkevesebb olyan személy legyen, akik elveszítik a vírus miatt a munkájukat. Három hónapra folyósítanak álláskeresési járadékot. Az a cél, hogy 3 hónap után mindenkinek munkája legyen. Ha a segélyezési rendszerre térnek vissza, az nem előbbrevivő, mert abból kitörni nem lehet. Olyan intézkedéseket hoznak, amelyek állásokat hoznak létre. Azt szeretnék, hogy ez a három hónap elgendő legyen arra, hogy munkahelyteremtést serkentő programok induljanak – felelte Gulyás arra a kérdésre, miszerint tervezik-e az álláskeresési járadék folyósításának három hónapos időtartamát meghosszabbítani.

A kormány folyamatosan értékeli a helyzetet. Ha szükséges lesz, elrendelik a kijárási tilalmat – mondta kérdésre válaszolva a miniszter. Nem kétséges, hogy szükséges lehet a jelenleginél szigorúbb intézkedések bevezetése.

Nem tervezik az internetes sebesség csökkentését elősegítő intézkedés bevezetését. A magyar internetes lefedettség Európai viszonylatban is kiemelkedő.

Mi történne, ha Orbán Viktor koronavírussal fertőződne? Ez a veszély egyelőre nem áll fenn – mondta Gulyás, Orbán Viktor jó egészségnek örvend. Ahogy helyettese, Pintér Sándor is, mindkét tesztje azt jelezte, nem fertőzött, ő is egészséges. A másik két kormányfő-helyettes pedig Semjén Zsolt és Varga Mihály. A helyettesítés rendje pedig rögzített.

Jelenleg nem látnak olyan tényezőt, amely megakadályozná az érettségi eredeti időpontban való megtartását. A digitális tanrend, a közmédia csatornáján futó oktatóműsorok és archívumok is rendelkezésre állnak a felkészülésre. A helyzetet figyelemmel követik.

Alkotmánymódosításra lenne szükség ahhoz, hogy digitális úton is szavazhasson és ülésezhessen az Országgyűlés veszélyhelyzet idején. Az Alaptörvény módosítása legalább egy hónap, az ehhez szükséges rendszer kiépítése pedig több hónap lenne – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely  kérdésre válaszolva.

Júniusra várható a koronavírus-járvány tetőzése Gulyás szerint. Ezt az egészségügyi szakemberek jelenlegi becsléseire alapozza.

(Forrás magyarhang.org és hvg.hu)