Hirdetés

Kormányinfó: Még nem dőlt el, hogy lesz-e tűzijáték

Kormányinfó: Még nem dőlt el, hogy lesz-e tűzijáték

2020. június 18. - 10:50
0 komment

 

Megszűnt a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet Magyarországon, és az ország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be a kormány. A szerdai kormányülésen hozott döntésekről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón – hosszú idő után először újságírók előtt.

Hirdetés

– Magyarországon a védekezés sikeres volt és a rendkívüli jogrend is rövidebb volt, mint Európa jelentős részében – értékelte az elmúlt 98 napot Gulyás Gergely. Köszönetet mondott a védekezés résztvevőinek. Új fejlemény az, hogy az ellenzék nélkül is lehet nemzeti egység – tette hozzá a miniszter. Szeretnék, ha legközelebb politikai egység is lehetne, ha visszatérne a veszély.

A védekezés második fázisában csak az indokolt intézkedéseket tartjuk fent – mondta Gulyás Gergely. A maszkhasználat marad, de a vásárlási idősávokat eltörlik. Augusztus 15-ig 500 fő alatti zenés-táncos rendezvényeket lehet tartani zárt és szabad térben is.

Úgy látják, ha a védelmi intézkedéseket mindenki betartja, csökkenthető az aktív fertőzöttek száma. Virológusok szerint, ha lesz második hullám, az szeptember–októberben várható.

A gazdasági helyzet kapcsán elmondta, a kormány hivatalos várakozása az idei évre továbbra is a 3 százalékos recesszió. 1,2 millió magyar munkahely megőrzéséhez tudott eddig a kormány hozzájárulni – tette hozzá.

Az elmúlt 24 órában elhunyt Kárpáti György és Benedek Tibor családjának a kormány nevében részvétét fejezte ki.

Kérdések:

– A Lánchíd felújítására vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy 180 milliárd forint van Tarlós István örökségeként a főváros számára, és ott van a kormány által ígért hatmilliárd is. Reméli, hogy véget ér a politikai játszma. 140 milliárd forint azt, ami állampapírban rendelkezésre áll. – Nem értem, miért nem újítja fel a főpolgármester a hidat és miért folytat politikai játszmát – mondta.

– A budapesti Fidesz Karácsony–Szálasi-montázsa kapcsán azt mondta, hogy a budapesti Fidesz közleményével ért egyet. Ami történt, nem helyes, de szeretne olyan politikai életet, ahol azonos mérce van. Ha a másik oldal csinálja ugyanezt, még büszkék is rá, mondta többek között a felhatalmazási törvényre utalva.

– Ha lesz tűzijáték, meg fogjuk mondani, mennyibe fog kerülni. De még nem dőlt el, hogy lesz-e – mondta.

– Július 20. után mehet el a kormány szabadságra, majd augusztus 13-án újra lesz kormányülés, a két időpont között és utána nyaralhatnak a miniszterek. Gulyás és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is arról beszélt, hogy alapvetően belföldi nyaralásban gondolkodnak.

– Ha biztonságosan megtartható az augusztus 20-i ünnepség és a tűzijáték, akkor lesz csak. De a turizmus újraindítása szempontjából Budapest számára is fontos lenne – mondta.

– Szerinte vagy Black Lives Matter, vagy Churchill-szobor, mondta, Karácsony Gergely Facebook-posztjára reagálva.

– A gyöngyöspatai szegregációs ítélet kapcsán úgy válaszolt, hogy a jövőben biztosan oktatásban kell fizetni, ha hasonló helyzet lenne.

– A katás adózás változtatása a jelenlegi gazdasági helyzetben egyelőre nincs terítéken – mondta.

– A civil szervezetekről hozott 2017-es törvény európai bírósági elmeszelése kapcsán azt mondta, tanulmányozniuk kell, de be szokták tartani a bírósági ítéleteket.

– A Színművészeti Egyetem átalakítása kapcsán azt mondta, pont hogy a magyar állam beleszólási lehetősége szűnik meg a kuratórium létrehozásával.

– Miért kellett plakátkampány a nemzeti konzultáció mellé? Örülnének, ha minél többen részt vennének benne – válaszolta.

– Az államkincstár nyugdíjasoknak szóló újságjáról azt mondta, ha ez az újság jó, akkor ez jó kezdeményezés, ha nem, akkor nincs rá szükség. Nézzük meg – mondta.

– A Kisfaludy turisztikai pályázat kapcsán azt mondta, jó célt szolgált, 37 796 szoba felújítása szerepel benne. Minden szoba felújításához átlag egymillió forint jutott.

– A tihanyi szálloda felújításához most nyolcmilliárd forintot kapott Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Garancsi István, hogy lehetett ez? Gulyás szerint műemlék épület felújításáról lehet szó.

– Milyen szabályok vonatkoznak az egészségügyi dolgozókra most? Lesz-e további döntés? Mindenki szabadon utazhat – válaszolta erre Gulyás Gergely, de mától a normál szabályok vonatkoznak rájuk, ahogy a kormányhivatali dolgozókra is.

– Hány műtétet kell bepótolni, többletterhet ró-e ez a kórházakra? A 65 év feletti orvosok engedély nélkül is részt vehetnek a munkában, Kásler Miklós méri fel a helyzetet, ha pluszforrás kell, adnak rá.

– Újra és újra felül fogják vizsgálni, hogy mikor lehet 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényeket tartani. Az augusztus 15-i korlátozást előbb is feloldhatják, ha nem lesz indokolt.

– A színházakra milyen szabályok vonatkoznak? Ahol nem szabályoztuk, hogy maszkot kell viselni, ott nem kell, így a színházban sem – mondta Gulyás. 500-an lehetnek színházban, moziban is.

– Gulyás Gergely szerint a főváros keresi a vita lehetőségét a kormánnyal. Hozzátette: ha a főváros költségvetési helyzetét nézzük, még jobb helyzetben is van, mint a kormány. „Ha Tarlós István lenne a főpolgármester, akkor a felújítás már menne, és egy év múlva kész lenne” – fogalmazott.

– A főváros a Lánchíd fenntartója, a náluk meglévő információk szerint nem életveszélyes, rendszeresen vizsgálják azt, nekik kell dönteni, ha intézkedni kell – válaszolta Gulyás, arra a kérdésre, hogy nem kellene-e a kormánynak azonnal közbelépni.

– A ferihegyi gyorsvasút uniós forrásból épülhet majd meg – mondta.

– Honnan lesz vakcina? Támogatjuk a magyar kutatókat, és ha valahol lesz, akkor a kormány kapcsolatba lép velük, hogy rendeljen.

– Az augusztus 20-i tűzijátékot önmagában álló kiadásként tekinteni nem helyes, mert a turizmusra, vendéglátásra vonatkozó hatásaival együtt kell vizsgálni – mondta Gulyás. Ráadásul a vírushelyzettől függ, hogy lesz-e egyáltalán tűzijáték.

– Szerinte nem méltányos kérés Karácsony Gergelytől, hogy segítse a kormány a BKK koronavírus miatt kialakult hiányát csökkenteni. A kormánynak 1200 milliárdos kiesést okozott a járvány – mondta Gulyás.

– A miniszter reméli, hogy nem lesz szükség iskolabezárásra, de az a helyes, ha a magyar oktatás képes arra, hogy át tudjon állni a digitális oktatásra.

– Reméli, hogy a járvány akár lehetőséget is adhat az egészségügyben változásokra, az operatív törzs minden korábbinál több információval rendelkezik. Az egészségüggyel a nyáron foglalkozni kell. „Nem félünk attól, hogy megnézzük, indokolt-e valahol aktív ágyakat rehabilitációssá alakítani” – fogalmazott. Cél, hogy a járvány végére rendezzék a helyzetet az egészségügyben.

– Minden, a veszélyhelyzet alatt lejárt okmány további hat hónapig érvényes – mondta a miniszter.

– Gulyás Gergely szerint a klímákkal nincs gond, mert azok kívülről szívják be a levegőt, nem a belsőt keringetik. (A Víz, Gáz-, Fűtés szaklap azonban májusban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországon is használt split klímák és fan coilok a belső levegőt keringetik, így a vendéglátóegységekben nem használhatók a kormányrendelet értelmében.)

– A vasúti mellékvonalak menetrendje kapcsán azt mondta, a MÁV felülvizsgálja, de a járvány alatt volt olyan járat, ahol nem volt utas.

– Valószínűleg csak százezres munkanélküliséget okozott a vírus, nem több százezreset, mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: az is azt mutatja, hogy jobb a helyzet, hogy a közmunkaprogramban csak 7–8000 ezerrel vannak többen, mint korábban.

– A védett vásárlási idősáv támogatottsága igen magas volt a válság alatt, de ez gyorsan változhat, nem ez alapján döntöttek az eltörléséről. Amúgy sem javasolja Gulyás, hogy közvélemény-kutatások alapján hozzanak valakik döntéseket.

– Maximálisan indokoltnak tartja, hogy valamilyen állami kitüntetésben részesítsék Müller Cecíliát. De erről bizottságok döntenek – tette hozzá.

– Lesz egy Tokaj-fejlesztési program is, nem csak debreceni. Az is nagyon komoly lesz – mondta.

– Magyarország lehívja-e az uniós hitelt? Még nem látszanak a feltételek, de mi hitelt nem akarunk felvenni, maximum más, rosszabb hitel kiváltására.

– Lehet-e önkormányzati strandfelújításra adott állami támogatás feltétele az ingyenes szabad strand? A kormány nyitott a tárgyalásra, ha ilyen igény van.

– A Malév GH csődje ügyében gazdasági döntés született – mondta.

– Az egyetemek alapítványi átalakítása kísérleti jellegű, akár tovább is haladhatunk ebben, más egyetemekre. Szerintem azok a felsőoktatási intézmények jól járnak, amelyek ebbe a körbe kerülnek – válaszolta. Szabadabban dönthetnek, forrásokat tudnak bevonni.

(Forrás: magyarhang.org)

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások