Hirdetés

A kórház szerint nem találtak mérget Navalnij leleteiben

A kórház szerint nem találtak mérget Navalnij leleteiben

2020. augusztus 21. - 12:30
0 komment

 

Nem találtak méreganyagot a szakemberek Alekszej Navalnij leleteiben – jelentette ki Anatolij Kalinyicsenko, az ellenzéki politikust kezelő első omszki mentőkórház helyettes főorvosa, írja az MTI.

Forrás: wikimedia

Hirdetés

Nem gondoljuk, hogy a páciens mérgezésen esett át" – mondta.

Alekszandr Murahovszkij, a kórház főorvosa azt mondta, hogy Alekszej Navalnij hirtelen rosszullétét anyagcserezavar okozhatta.

A mai napra több munkadiagnózis alakult ki. A fő ezek közül, amely felé hajlunk, a szénhidrát-egyensúly megbomlása, vagyis az anyagcserezavar. Ezt a vércukorszint hirtelen zuhanása váltotta ki" – mondta Murahovszkij. A főorvos elvetette azokat, a sajtóban korábban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint a rosszullétet nátrium-oxibutirát vagy altató okozhatta.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk–Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikust, aki kómába zuhant, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. A TASZSZ-nak egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi forrás a mérgezésre vonatkozó információt valótlannak minősítette.

Az ellenzéki politikus sajtótitkára pénteken a Twitteren az omszki első mentőkórház főorvosára hivatkozva azt közölte, hogy egyelőre nincs szállítható állapotban Navalnij. A Cinema for Peace Foundation nevű német alapítvány szervezésében Nürnbergből pénteken megérkezett Omszkba egy Bombardier Challenger 604-es orvosi repülőgép, hogy a berlini Charité kórházba szállítsa Navalnijt. 2018-ban ugyanez az alapítvány szállította a német fővárosba Pjotr Verzilovot, a Pussy Riot punk aktivista csoport képviselőjét, miután Oroszországban megmérgezték.

Julija Navalnaja, a politikus felesége úgy nyilatkozott, hogy a szállítás elutasítását megelőzően néhány órával az omszki kórházban megkezdődött a szállításhoz szükséges iratok előkészítése. A szibériai városba érkező asszonyt csütörtökön az egészségügyi intézmény sokáig nem engedte be a férjéhez, egyebek között a házastársi viszonyt igazoló okmányt követelve tőle.

A politikus felesége hangot adott gyanújának, hogy a politikust azért nem engedik Németországba elszállítani, hogy a szervezetéből kiürüljenek a méreganyagok. A család ragaszkodik a külföldi gyógykezeléshez, mert nem bízik meg az orosz egészségügyi rendszerben, így az omszki mentőkórházban sem, amelynek főorvosa a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

Navalnaja pénteken a Twitteren is megosztott levélben személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult azzal a hivatalos követeléssel", hogy engedélyezze súlyos állapotban lévő férje haladéktalan átszállítását Németországba.

Anasztaszija Vasziljeva, Navalnij kezelőorvosa a Twitteren kétségbe vonta az Omszkban megállapított diagnózist. Anyagcsere-zavar rengeteg betegség esetén lehet. Ez egy állapot, nem pedig diagnózis. A cukorszint esése sem diagnózis. Mellesleg a cukra tegnap normális volt" – írta doktornő.

Ragaszkodott korábbi álláspontjához, amely szerint mérgezés történt. A kórház álláspontját aljas fogalomcserének" minősítette. Vasziljeva Navalnajához hasonlóan azzal gyanúsította meg a kórházat, hogy a méreganyagok kiürülése érdekében húzza az időt.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml beavatkozott-e Navalnij elszállításának ügyébe, újságíróknak Moszkvában azt mondta, hogy ebben az ügyben a kezelőorvos hivatott dönteni. A Kreml nem foglalkozik páciensek gyógyításával. Mi nem vagyunk orvosok" – hangoztatta a szóvivő, még Navalnaja levelének közzététele előtt.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások