Hirdetés

Konzultáció-manipuláció: Nem kellene hülyének nézni az embereket!

Konzultáció-manipuláció: Nem kellene hülyének nézni az embereket!

2020. július 30. - 16:10
0 komment

 

Több héten át gyűjtötték a veszprémi MOST Egyesület civil aktivistái a „nemzeti manipulációs” íveket a városban. Mint a Facebook-oldalukon olvasható, két nagy csomagnyit adtak át tegnap Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek, az akció egyik kezdeményezőjének.

Két nagy csomagnyit ívet adtak át Hadházy Ákosnak. Forrás: Facebook/MOST Veszprém

Hirdetés

A gyűjtés tapasztalatairól Kész Zoltánt, az egyesület elnökét, Veszprém korábbi ellenzéki országgyűlési képviselőjét kérdeztük.

– Magától értetődő volt számunkra a kezdeményezéshez való csatlakozás, hiszen elképesztőnek tartjuk, hogy a járvány ellenére az állampárt milliárdokat költ arra, hogy manipulálja az embereket, és a valós problémák megoldása helyett ellenségeket gyártson, gyűlöletet keltsen. A korábbi konzultációk is hamisak, félrevezetőek voltak, de a mostaninál az a különösen irritáló, hogy a koronavírus hatásaira hivatkoznak, ugyanakkor eszük ágában sincs ténylegesen segíteni azokon, akik például elveszítették a munkájukat. Brüsszeleznek, sorosoznak, közben pedig az úgynevezett gazdaságvédelmi mentőcsomagból számolatlanul mennek a milliárdok a NER-oligarcháknak – mondta Kész Zoltán.

– Sok tapasztalata van a gyűjtésnek, elsőként talán az, mennyire kiéheztek arra az emberek, hogy valaki meghallgassa őket, valakinek elmondhassák a problémáikat. A kormányra, illetve a helyi fideszes képviselőkre ebben nem számíthatnak, falra hányt borsó minden, hiszen ők nem a lakosságot képviselik, hanem a pártjuk érdekeit. A gyűjtés valódi konzultáció is volt, hiszen órákig beszélgettünk a veszprémiekkel, olyan véleményeket, ötleteket is hallottunk, amelyeket a következő időszakban civil szervezetként igyekszünk majd továbbvinni, megvalósítani – jelezte az egyesület elnöke.

– Meglepő volt ugyanakkor az is, hogy mennyit változott az utóbbi hónapokban a közhangulat. Korábban az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért is gyűjtöttünk aláírásokat, akkoriban még jóval több beszólást, kritikát kaptunk a meggyőződéses fideszesektől, most viszont csak elvétve voltak ilyenek. Saját példám is van erre: üzenetet írt nekem egy hölgy – akiről korábban tudtam, hogy a kormánypárt lelkes híve –, és azt kérdezte, hogyan juttathatná el hozzám az ívet, mert nem akarja visszaküldeni. Mindennek az a tanulsága, hogy nem kellene hülyének nézni az embereket, mert

hiába ordít mindenhonnan a kormányzati sikerpropaganda, a saját tapasztalatok mást mutatnak: félelmet, elszegényedést, létbizonytalanságot, miközben a NER-lovagok ellopnak körülöttünk mindent.

– A félelemmel kapcsolatban említenék egy esetet. Egy középkorú férfi nagy pizzásdobozt a kezében tartva jött oda a pulthoz, és azt mondta: Tudják, én nem vagyok egy bátor ember, de ezt a családom és a barátaim körében gyűjtöttem.”  Gyorsan letette a dobozt, sarkon fordult és távozott. A doboz persze tele volt konzultációs ívekkel. Az egyesületünk egyik aktivistája időnként megkérdezte az arra elhaladó ismerőseitől, hogy „Félsz?”, és ha igen volt a válasz, akkor azt, hogy „Van gyereked?”, aztán ha erre is igen volt a válasz, megkérdezte: „Azt akarod, hogy a gyereked is féljen?!” Ha pedig nem teszünk semmit, beletörődünk mindenbe, akkor ez így is marad. Most azonban sokan nyilvánítottak véleményt azzal, hogy nem küldték vissza a kormánynak az íveket, hanem elhozták a gyűjtőknek, tehát egyre több ember van, aki nem akar félni.

– A MOST Egyesület több ezer ívet gyűjtött össze, de Veszprémben gyűjtött még a Momentum és a DK is, valamint az MSZP irodájába is be lehet vinni, szóval nyilvánvalóan jelentős számról van szó. Hadházy Ákos tegnap elmondta, hogy várhatóan a hétvégén számolják össze, hány ív érkezett eddig hozzájuk, de az akció még folytatódik. A kormányzati propagandagépezet természetesen most is óriási sikerként tálalja a nemzeti konzultációt (a valós számot persze nem engedik ellenőrizni), de a gyűjtőknek az a tapasztalatuk, hogy az embereknek elegük van a hazugságokból, és sokan vagyunk már, akiket nem lehet becsapni – hangsúlyozta Kész Zoltán.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások