Hirdetés

Konkurenciát kap 2023-ra Veszprém, mint Európa kulturális fővárosa

Konkurenciát kap 2023-ra Veszprém, mint Európa kulturális fővárosa

2020. augusztus 20. - 07:27
0 komment

 

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy Temesvár az eredetileg tervezett 2021 helyett 2023-ban legyen Európa kulturális fővárosa: ugyanabban az évben, amikor erre Veszprémet szemelték ki – vette észre az Azonnali.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Hirdetés

Teljesen megkavarta a lapokat a koronavírus Európa kulturális fővárosaiban: volt, ahol leállt az épp futó programsorozat, volt, ahol annyira összevesztek rajta a politikusok és a helyiek, hogy úgy nézett ki, a járványtól függetlenül sem tudnák azt úgy megtartani, ahogy tervezték. Arról nem is beszélve, hogy a turizmusnak is teljesen betett a Covid-járvány. Az Európai Bizottság ezért kedden úgy döntött, azt javasolja, vágják át a gordiuszi csomót.

Idén két város viseli ezt a címet, az egyik a horvátországi Fiume (Rijeka). A kikötővárosban a járvány miatt először le is fújták az eseménysorozatot, hogy aztán az első hullám végeztével félgőzzel bár, de ismét belekezdjenek a programokba. Az Európai Bizottság most azt javasolja, hogy annak érdekében, hogy tényleg megvalósíthassák mindazt, amit terveztek, és amire uniós pénzt is kaptak, ezt a címet ne csak idén, hanem egészen 2021. április 30-ig viselhesse Fiume, az írországi Galway-jel együtt.

A 2021-re kinézett Újvidék eleve Szerbia alternatív fővárosa, ám a kezdeményezés honlapja túl sokat nem ígér, az utolsó publikált jelentés is 2014-es. 2022-re kaptak esélyt arra, hogy összeszedjék magukat.

2021 másik izgalmas helyszíne a bánsági Temesvár lett volna, ám a romániai koronavírus-helyzet annyira rossz, hogy ezt két évvel eltolják, azaz Temesvár Veszprémmel egy időben, 2023-ban viselheti a címet. 

2021-ben lett volna egy harmadik EKF-helyszín is, mégpedig Görögországban, ez az Athénnal gyakorlatilag egybenőtt tengerparti Elefsina. A görögöket szintén átcsúsztatnák 2023-ra, ami azért lehet nekik kellemetlen, mert így ők addigra már nem tudnának az Oszmán Birodalom elleni görög szabadságharc kezdetének 200. évfordulójára hivatkozni.

Az átcsúsztatott városok mellett 2022-ben a litván Kaunas és a luxemburgi Esch lesz Európa kulturális fővárosa, 2023-ban pedig Veszprém. Róluk a bizottság közleménye annyit ír, hogy elegendő idejük van különböző jövőbeli forgatókönyvek kidolgozására.

A bizottsági javaslatra formálisan az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is rá kell bólintania.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások