Hirdetés

Kitüntették azt a veszprémi nőgyógyászt, akit a bíróság jogerősen elítélt, mert előre kért pénzt rákos betegektől életmentő műtétekért

Kitüntették azt a veszprémi nőgyógyászt, akit a bíróság jogerősen elítélt, mert előre kért pénzt rákos betegektől életmentő műtétekért

2020. július 28. - 08:54
0 komment

 

Nagy vitákat kavart az orvosszakmában az a múlt heti hír, hogy egy ortopéd főorvost jogerősen két év letöltendő börtönre ítéltek, mert előre kért hálapénzt. Az ügy kapcsán Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző és szakértő a 444-nek írott cikkében felidézi annak a veszprémi nőgyógyásznak az esetét, akit azért ítéltek el, mert életmentő műtétekért kért előre 100–150 ezer forintos „hálapénzt”, most viszont  kitüntették a Semmelweis-napon, úgy, hogy még mindig hatályos büntetés alatt áll.

Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselő (jobbról) gratulál dr. Udvary Jánosnak. Forrás: Facebook

Hirdetés

Dr. Kunetz Zsombor felidézi, hogy a  Veszprémi Járásbíróság tíz rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek a veszprémi nőgyógyászt, mert az OEP által finanszírozott, életmentő műtétekért kért előre 100–150 ezer forintos „hálapénzt”. 3 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az első fokon eljáró tanács. 

Másodfokon a Veszprémi Törvényszék a letöltendő börtönbüntetés alól jogerősen mentesítette úgy, hogy a 3 év 6 hónapi büntetését 2 évnyire mérsékelték, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztették. A Veszprémi Törvényszék szerint ugyanis fontosabb, hogy speciális tudásával tovább dolgozzon, mintsem, hogy a tetteiért üljön. (Ezt az esetet a nemgogol blog elég részletesen feldolgozta annak idején.)

Tehát a bíróság ugyan igen enyhe ítéletet szabott ki az orvosra, dr. Udvary Jánosra 2016-ban, de megállapította a bűnösségét.Az orvostársadalomban sokan meghökkentek az enyhe ítélet láttán. Néhányan etikai eljárást kezdeményeztek a nőgyógyász ellen. Az orvostársadalom másik része, a Magyar Orvosi Kamara előző vezetése inkább a szokásos módon a mundér becsületét védte volna, és amennyire csak lehetett, hallgatott az esetről.

Végül  nagy nehezen sikerült elindítani az etikai eljárást – a későbbi kamarai elnök, Kincses Gyula bejelentése alapján

Az elsőfokú etikai bizottság, amelynek tagjai jórészt a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházból, illetve Veszprém megyéből verbuválódtak, Udvary doktort mindössze megrovásban részesítette. (Én is ugyanilyen súlyú büntetést, megrovást kaptam a kamarától, amiért kritizálni merészeltem Cser Ágnes szakszervezeti vezetőt – írja dr. Kunetz Zsombor.) Végül a kamara a kollégák elégedetlenségét látva, másodfokon fél évre kizárta Udvary főorvost a tagjai közül.

A fél év letelte után Udvary újra praktizálni kezdett, természetesen a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban, abban az intézményben, ahol az eltiltása előtt is dolgozott. A felfüggesztett börtön és a féléves eltiltás csodálatos hatással lehetett a főorvosra, mert az idei Semmelweis-napon orvosigazgatói dicséretben részesítették,  a megyei kormánymegbízott és a helyi országgyűlési képviselő jelenlétében. (A Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Facebook-oldalán Udvary 2 perc 03 másodpercnél veszi át az elismerést.)

Igen, jól olvassák, azt az orvost, akit jogerősen elítéltek azért, mert életmentő műtétekért is pénzt kért előre, most elismerésben részesítik, kitüntetik Semmelweis-napon úgy, hogy még mindig hatályos büntetés alatt áll. (A felfüggesztés időtartama még nem telt le.) Az orvostársadalomban talán elindult egyfajta változás, egyre többen követelnek hálapénzmentes, de jól megfizetett státuszokat, sőt elkezdődött az orvosok számára kötelező iránymutatást nyújtó, eddig meglehetősen szabados etikai kódex megújítása is. Pontosan azzal a céllal, hogy az egészségügyet pedig minél átláthatóbbá tegyük, és visszaszerezhessük a betegek bizalmát.

Az ilyen esetek, mint a veszprémi, hónapokkal, évekkel vetik vissza ezt a munkát. Udvary János kitüntetése nemcsak a Veszprémi Kórházra rendkívüli szégyen, hanem ránk, az egész orvostársadalomra is, éppen ezért kell erről is nyíltan beszélnünk. Akkor is, ha az egészségügy átláthatóvá tétele, a kizsarolt pénzek és a hálapénz megszüntetése nem mindenkinek az érdeke, ahogyan a jelek szerint a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház vezetésének sem – írja dr. Kunetz Zsombor.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


   

  Új hozzászólás

  Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  Hirdetés

  Friss hozzászólások