Hirdetés

Kíméletlen uniós jelentés készült a magyar egészségügyi állapotokról

Kíméletlen uniós jelentés készült a magyar egészségügyi állapotokról

2019. december 06. - 12:06

 

A legerősebb dohányosok vagyunk, az átlagnál jóval több alkoholt iszunk és korán halunk meg. Mindennek tetejében az egészségügyi rendszer kórházközpontú és alulfinanszírozott, az EU-tól viszont ömlik a pénz  – derül ki az Európai Unió legfrissebb országjelentéséből, amelyben a tagállamok egészségügyi helyzetét vizsgálták, és amelyből a 24.hu közölt összefoglalót.

Hirdetés

A 2000 óta tapasztalható javulás ellenére Magyarország egészségi mutatói még mindig elmaradnak a legtöbb uniós országétól, az egészségügyi rendszer pedig krónikusan alulfinanszírozott – sommázta az Európai Unió legfrissebb jelentése Magyarország egészségügyi helyzetét. A 2019-es Magyarország egészségügyi országprofiljában olvasható indoklás szerint a rossz mutatók oka egyfelől az egészségtelen életmódra, másfelől az egészségügyi ellátás korlátozott hatékonyságára vezethetők vissza.

A jelentés főbb megállapításai:

  • A dohányzás szintje, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás és az elhízás a legmagasabb értékek között van az EU-ban.
  • Ez hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségekkel és a rákkal összefüggő halálozás magas arányához.
  • Az egészségügyi ellátásra fordított közkiadások jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól.
  • Sok magyarnak közvetlenül kell finanszíroznia az ellátását, ami aláássa a méltányosságot.
  • Az egészségügyi rendszer továbbra is túlzottan kórházközpontú.
  • Nem fordítanak elegendő figyelmet az alapellátásra és megelőzésre.
  • 2016-ban közel 30 000 halálesetet lehetett volna elkerülni hatékonyabb népegészségügyi és prevenciós beavatkozásokkal.

A 2019-es országjelentés hazánkat érintő legdrámaibb adatai a várható élettartamról árulkodnak. E tekintetben Magyarországon, bár javuló tendenciát mutat, a várható élettartam jelentősen alacsonyabb, mint a legtöbb uniós szomszédjánál, a nemek és a társadalmi-gazdasági csoportok közötti eltérések pedig jelentősek – olvasható a jelentésben.

További részleteket itt olvashatnak.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások