Hirdetés

Kilencven százalékos profitadót vetnek ki az építőanyagokra

Kilencven százalékos profitadót vetnek ki az építőanyagokra

2021. július 02. - 12:36
0 komment

 

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában jelentett be egy intézkedéscsomagot.

MTI fotó

Hirdetés

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában "meglepő és erőteljes gazdasági intézkedéseket" jelentett be, amelyből pár részletet meg is osztott hallgatóságával. A mostani beszélgetés fókuszában a világszintű alapanyaghiány és ebből fakadóan az építőanyagok burtális dragulása volt. Októbertól kiviteli korlátozást vezetnek be épületfára, vasra és acélra. Több tervbe vett intézkedéshez azonban azonban az Unió bólintása is kell, ezért addig is hoznak pár új szabályt.

Elővásárlási jogot vezet be a kormány az alapvető építőanyagokra abból a célból, hogy a készletet itthon tartsa. Tovább is mennek, mert a miniszterelnök szerint manipuláció is áll az elszállt árak mögött, "ahol olyan extraprofitot akarnak realizálni, ami nem fogadható el". Profitadót vetnek majd ki kulcsfontosságú építőanyagokra. Meghatároznak egy árszintet, amely fölött annak 90 százalékát ezzel az új adónemmel vonják majd el. Kavicsra és sóderra mindenképp vonatkozik majd.

Foglalkoznak majd a bányákkal is. Ahol a művelési jog megszerzése után egy évvel még nem indult meg a termelés, visszavonják az engedélyt, és másnak adják majd. Orbán az intézkedéscsomagot azzal indokolta, hogy ezek nélkül az állami támogatások "nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz fognak eljutni, hanem azokhoz, akik az építőanyag-kereskedelmet tartják a kezükben. A célunk nem ez volt, nem őket akarjuk extraprofithoz juttatni, hanem a kisebb pénzű embereket szeretnénk lakásfelújítási lehetőséghez juttatni".

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások