Hirdetés

Kiéheztek az emberek a változásra

Kiéheztek az emberek a változásra

2022. február 09. - 17:39
0 komment

 

Február 12-én, szombaton kezdődik a választási kampány. Csonka Balázst, az Egységben Magyarországért hatpárti szövetség Veszprém 1. választókörzetének jelöltjét kérdeztük terveiről, céljairól és a választás tétjéről.

Hirdetés

– Az előválasztás után mintha elcsendesedtek volna az ellenzéki pártok.  Valóban így történt, vagy csak kevésbé volt látványos az a munka, amelyet akkor elvégeztek?

– Kívülről valóban így tűnhetett. Ez egy olyan választási forma, amelyet még mi is csak most tanultunk. Az előválasztás után egy teljesen új helyzet alakult ki, amelyhez mindenkinek alkalmazkodnia kellett. Persze, bárki nyert volna, mindenképpen új lett volna a helyzet.  

Az új helyzet pedig nagyon sok új munkát kívánt meg mindannyiunktól. Fel kellett építeni egy teljesen új  struktúrát a pártok közötti egyeztetésekben, immár Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt személyére és kampánycsapatára szabva.  Természetesen nagyon sok kérdés merült föl, viták is voltak, míg ez a rendszer összeállt és működni  kezdett. De a lényeg a működés. Egy olyan együttműködést hoztunk létre, amelyre óriási igény volt a választóink körében, ezt a kérést megértettük és a feladatra immáron közösen készen állunk.

– Hatékony lett/lesz az együttes munka?  

– Az idei választásnak az a tétje, hogy egy egypárti monolit hatalom marad-e, vagy egy színes,  demokratikus, koalíciós kormány áll majd fel. Nagyon fontos, hogy a demokráciákban –  tulajdonképpen jó egy évszázada – nem az egypárti irányítás a természetes, hanem a koalíciók  egymással együttműködő rendszere. Ami természetesen sok vitát, egyeztetést követel meg. Ez  kívülről persze könnyen látszódhat nehézkesnek, kevésbé hatékonynak az autoriter  hatalomgyakorlathoz képest, de vegyük azt is észre, hogy jólét mindig ott van, ahol nem a hatalom  gyakorlói állnak a középpontban, hanem az egyes emberek. Egészen más szemléletet kíván meg az,  ha valaki a hatalomért politizál, mint a jelenlegi kormányoldal, vagy a társadalomért, mint ahogy azt a  jelenlegi ellenzék szeretné.  

– Melyek voltak az előválasztás tanulságai?  

– Az előválasztások során nagyon sokat beszélgettünk. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek ki vannak  éhezve a változásra. Belefáradtak a képtelen politikába. Könnyekig megható, néha  megrendítő történeteket hallottunk a mindennapi helytállásról, a kiszolgáltatottság elleni  küzdelemről, vagy éppen a nyugalom kereséséről. A politika feladata szerintünk az, hogy ezekben segítsen az  embereknek.  

Igazi élmény volt az előválasztást megnyerni. Rengetegen dolgoztak a sikerért, beleértve magukat a  szavazókat is. Úgy tűnt, hogy a társadalomban felszakadt valami. Felszakadt a remény az újra, a  jobbra, a lehetőségre, a szabadságra, a frissességre. Még a kormánypárti szavazóktól is azt hallottuk, hogy ez a mostani rendszer elfáradt már, és kíváncsian tekintenek az eredményekre.

– Miért gondolja, hogy jó képviselő lehet önből?  

– Az emberek hétköznapi problémáival foglalkozom nap mint nap. Megváltozott világunkban nagyon sokan állnak a társadalomban segítség, tanács, útbaigazítás nélkül,  gazdasági félelmekkel, a jövőtől tartva. A munkám eddig is abból állt, hogy ezeket az embereket  képviseltem bíróságok, hivatalok, más emberek, hatóságok előtt. Rengeteg igazságtalanság halmozódott föl az utóbbi időben, és a jogrendszerünk nem segíti az  emberek boldogulását. Én a jogrendszerhez értek. A törvényhozás pedig az Országgyűlésben folyik.  Ezért vállaltam el a felkérést.  

– Melyek a legfontosabb kérdések?  

– Veszprém és környéke mindig haladó, nyugatias környék volt. De itt is jellemzőek azok a problémák,  amelyek az egész országban jelen vannak. A kistelepüléseken orvos- és pedagógushiány, általános  forráshiány van. Az uniós támogatások nehezen és kis részben jutnak el csak a falvakig. És azt láthatjuk,  hogy a vidék örül minden apró támogatásnak, de azt nem tudják, hogy ezek lehetnének sokkal  jelentősebbek is.  

Az Európai Uniótól származó roppant mennyiségű, vidéknek szóló támogatás út közben valahogy  megkopik, elmorzsolódik, sokszor mire célhoz érne, el is tűnik. Egyértelmű: a vidék sokkal többet  érdemelne. Vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy azt érdemelné, hogy amit nekik szántak, oda is érjen.  

Rengeteg közlekedési probléma van, hiányzik a jó minőségű utak hálózata, és az egész megye bizony  le van maradva a fejlesztésekkel. Veszprém nyugati megye, mégis, autópályákkal a legmostohábban  ellátottak egyike az egész országban. Ezen is változtatnunk kell, kikérve a környéken élők véleményét  is. A fejlesztések során észre kell vennünk a jövő lehetőségeit, az elektromos autós és kerékpáros  közlekedés, turizmus távlatait.  

A legsürgősebb feladatunk azonban talán a lakhatási állapotok javítása lesz. A kormányváltás után a lehető  leghamarabb újra kell indítani a panelprogramot uniós forrásokból, önerő nélkül. Rendezni kell a húszemeletes és a „pokoli torony” problémáit, ahogyan fejleszteni kell a szociális bérlakásprogramot  is.  

Az embereknek bizalomra, nyíltságra és őszinteségre volna szükségük. Általában elmondható, hogy  nem folyik normális, emberi párbeszéd a társadalom és a politika között. Veszprém Európa kulturális  fővárosa lesz 2023-ban, és a lakosok mégis alig tudnak valamit erről. Hozzám fordulnak, engem  kérdeznek, pedig a helyi politika évek óta foglalkozik – azonban viszonylag zárt körben! – ezzel  a projekttel.  

Az ország lakosai nem azt várják, hogy megmondják nekik, mit kell tenniük, sokkal inkább azt, hogy a  politika hallja meg az ő szavukat is. Tehát nem a kormányt kell képviselni az emberek előtt, hanem az  embereket a parlament és a kormány előtt.  

A választások tétje egyszerű: visszakapja-e az országot a többség a kevesektől. Visszakapjuk-e a józan gondolkodást az igazi kérdésekben? Visszakapjuk-e a normalitást? Visszakapjuk-e azt, hogy az  embereket érintő kérdésekkel foglalkozzon a politika, ne pedig értelmetlenségekkel?  

– Hogyan képzeli el a parlamenti munkát?

– A normalitást és a kölcsönös párbeszédet kell képviselni legelsősorban is. Meg kell tisztítanunk a közéletet a  korrupciótól. Elkötelezett vagyok abban, hogy az európai szemlélet hozza el az európai nyugalmat és  jólétet. Ne nézzük azt tétlenül, hogy a gyermekeink kimennek nyugatra, hanem hozzuk ide Európát  nekik. Normális hangon, szakmai megközelítésben, felelősséget vállalva.

Veszprém és környéke nagyszerű hely, de párbeszéd nélkül a jövő elképzelhetetlen. Ha megvan a helyes szemlélet, akkor minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy itt Európa épüljön.

– Most indul a kampány. Melyek a következő lépések?

– Február 12-én, szombaton kezdődik az ajánlásgyűjtés ahhoz, hogy a képviselő-jelöltség hivatalos legyen. Mi aznap megnyitjuk Veszprémben a Mártírok útja 3/A alatti irodánkat, az MSZP megnyitja a Kereszt u. 9. alatti saját irodáját, de gyűjteni fogjuk az aláírásokat a piacnál és a Jutas ABC előtt, valamint a herendi termelői piacnál is aznap reggel 9-től. A cél az, hogy minél hamarabb összegyűjtsük a szükséges számú ajánlást.

A választópolgárokat szórólapokon, plakátokon, újságokkal, hírlevelekkel és a Facebook-oldal posztjaival is igyekszünk informálni, és a kitelepüléseken szívesen beszélünk is mindenkivel.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások