Hirdetés

Kész Zoltán: Budapesten meg lehet nyerni a választást, de vidéken el lehet veszíteni

Kész Zoltán: Budapesten meg lehet nyerni a választást, de vidéken el lehet veszíteni

2021. június 04. - 07:27
0 komment

 

Kész Zoltán, a Civitas Intézet vezetője az előválasztási esélyekről írt.

Facebook fotó

Hirdetés

Kész Zoltán, a Civitas Intézet vezetője a nemrég közzétett kutatási eredmények alapján írt elemzést a 2021-es előválasztás és a 2022-es választás esélyeiről. A korábbi veszprémi országgyűlési képviselő leszögezte, hogy "Budapesten a választást meg lehet nyerni, de vidéken el lehet veszíteni". Számbavéve a miniszterelnök-jelölteket megkülönböztette a városias közegben otthonosabb jelölteket azoktól, akiket a vidék közelebb érezhet magához. Kész leírja, hogy az összes miniszterelnök-jelölt alkalmas arra, hogy egy európai országot vezessen, a városi közeghez jobban passzoló Dobrev, Karácsony, Fekete-Győr hármas is, ugyanakkor a vidék ítélete a meghatározó ebben a kérdésben.

"Egyéni választókerületek esetében Budapest 17 százalékot képvisel, míg a nem budapesti választókerületek 83 százalékot. Budapest pedig mindenkit megszavaz, aki egy Orbánnal szembeni koalíció jelöltje" - szögezi le a Civitas Intézet vezetője. A Fidesz a fővárost elengedte, és minden erőforrásával a vidékre koncentrál.  Továbbá fontos szempont a másodlagos preferenciák is. "Azt látni, hogy míg a baloldali szavazók átszavazási hajlandósága (azaz ha például a Jobbik jelöltje lenne az adott választókörzetben) 80 százalék fölött van, viszont a jobbos szavazók (Jobbik-szimpatizánsok, csalódott fideszesek) aránya épphogy súrolja a 30 százalékot."

Az előválasztáson tehát nemcsak azt volna érdemes mérlegelni, hogy éppen aktuálisan ki szimpatikus nekünk, hanem ha valóban kormányt és rendszert akarunk váltani 2022-ben, akkor azt is, hogy ki tud nyerni vidéken. Ezzel kapcsolatban Kész idézi a Civitas Intézet méréseinek eredményét, amely szerint az ellenzéki polgárok 62 százaléka látja úgy, hogy a választás vidéken dől el. Ugyanők pedig kimagasló arányban, 77 %-ban vélik azt is, hogy Jakab Péter tudja megverni Orbánt, míg Karácsony esetében ugyanez a szám csak 13 %. Sőt, még a Karácsony-szimpatizánsok kétharmada is azt gondolja, hogy Jakab jobb jelölt vidéken.

"Amennyiben alapvetésnek vesszük, hogy vidéken fog eldőlni az, hogy lesz-e kormányváltás, érdemes szem előtt tartani az előválasztáson azt is, hogy az általunk preferált jelölt arra is alkalmas-e, hogy a Fidesz jelöltjét megverje" - zárja írását Kész Zoltán.

Via Magyar Hang

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások