Hirdetés

A kémszoftverek kereskedelmének felfüggesztését sürgeti az ENSZ

A kémszoftverek kereskedelmének felfüggesztését sürgeti az ENSZ

2021. augusztus 12. - 15:17
0 komment

 

Az ENSZ szakértői a kémszoftverek nemzetközi kereskedelmének felfüggesztését követelik.

hungarianspectrum.org

Hirdetés

Az ENSZ szakértői sürgetik, hogy függesszék fel a kémszoftverek nemzetközi kereskedelmét addig, amíg nem hoznak létre nemzetközi jogi normát az emberi jogok védelmét megóvó jogszabályi környezetet ezen programok használatát illetően.

A szakértők annak hatására fordultak a nyilvánossághoz, hogy az elmúlt hónapban kiderült számos ország egy Pegasus nevű csúcstechnológiás kémprogrammal figyelt meg újságírókat, aktivistákat és kormánytisztviselőket. Az ügyet 17 médiaszervezet együttes tényfeltáró munkája robbantotta ki. A programmal legalább 180 újságírót, 600 politikust, 85 aktivisták és 65 vállalatvezetőt figyeltek meg digitálisan világszerte, köztük magyar, kormánykritikus újságírókat, vállalkozókat és politikusokat is.

Az ENSZ szakértői azt írták, hogy mélységesen aggasztja őket ez a helyzet. Hogy a Pegasushoz hasonló fejlett szoftverekkel tartják megfélemlítés alatt az emberi jogok védelmezőit, újságírókat és politikai szereplőket. Ez a gyakorlat sérti a szólásszabadságot, a sajtószabadságot, a magánélethez való jogot, emberek százainak életét sodorhatja veszélybe, és aláássa a demokráciát, a békét és a biztonságot, valamint a nemzetközi együttműködést is - közölték nyilatkozatukban.

A közleményt az ENSZ három különleges jelentéstevője, továbbá a világszervezet emberi jogi munkacsoportja írta alá.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások