Hirdetés

Kell még egy szó, mielőtt mennél...

Kell még egy szó, mielőtt mennél...

2021. február 22. - 11:09
0 komment

 

Demjén Ferenc csodálatos dalára, a Honfoglalásra raktunk össze egy kisfilmet, amikor Zlatko Saracevic 2002-ben elbúcsúzott Veszprémtől. Méghozzá királyként, hiszen a Fotex Veszprém szurkolói elismerésük és szeretetük jeléül megkoronázták az olimpiai és világbajnok balkezes bombázót.

index.hr

Hirdetés

Most meg váratlan, megdöbbentő halálhírét igyekszem feldolgozni, ami egyelőre lehetetlen. A kaproncaiak női Bajnokok Ligája résztvevő csapatának edzője egy horvát bajnoki mérkőzés után lett rosszul hazafelé, és már nem tudták megmenteni az 59 éves szakvezető életét.

Ő olyan karizmatikus egyénisége volt a sportágnak, hogy felidézve emlékét, szinte minden olyan, mintha csak tegnap történt volna.

Túl voltunk már Éles József súlyos autóbalesetén és kiderült, hogy rá hosszú hónapokig nem számíthat Zdravko Zovko vezetőedző. Ezért kellett egy gólerős játékos. És akkor a klub olyat tett, amit addig soha. Leigazolta a 38 éves átlövőt. Ültünk a csapat főhadiszállásán, a Betekints Hotelben, ahol Zlatko kedvesen, mosolyogva beszélt veszprémi terveiről kávéját iszogatva. Akkor nem tudtam, hogy ennek még később is jelentősége lesz.

Amikor a csapattársak megtudták, hogy Saracevic csatlakozik hozzájuk, Csoknyai István azonnal rávágta, hogy remek döntés. Legalább nem ver meg többet bennünket a Zágrábbal - tette hozzá nevetve. Merthogy amikor velük játszottunk, támadásban felcsoszogott az öreg, kilencről beverte nekünk, aztán vissza csoszogott a kispadra. És ezt többször megtette ellenünk. Ezért a Sara-papa nevet is ő ragasztotta rá.

Nem is kellett sok idő hozzá, hogy Fotex-mezben is fantasztikus gólokat lőjön, és ezrek zengjék a lelátóról, hogy Sara-papa, Sara-papa hej, hej! Főleg, amikor Jovic és Dzomba is segítette őt a BL-döntőig vezető sikeres úton.

A balkezes bombázó kezdte belakni, megszeretni a várost. Reggelente a Csoki-fagyizó jelentette az edzés előtti kávézási központot. Egy szabály volt: aki utolsónak érkezik, az fizet. Egyszer-egyszer ő is beleszaladt a négyezres számlába. Ilyenkor elkezdte szekálni Csoknyait, hogy Horvátországban, a tengerparton sem ilyen drága a kávé, mint nálad. És mind ezt magyarul mondta. Aztán jót nevettek rajta.

Sara-papa Veszprémben akarta megnyerni azt a trófeát, ami még hiányzott az ő vitrinjéből is, pedig háromszor is finálét játszott. A Bajnokok Ligájában ezüstérmes lett a Fotex-el. Ezért is került egy korona a fejére.

Ha néha visszatért Veszprémbe, mindig barátsággal üdvözölte a régi ismerősöket.

Soha nem felejtünk Zlatko Saracevic! A királynék városa is búcsúzik tőled, a királytól.

D.T.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások