Hirdetés

Jön a kamatemelés, tovább erősödhet a forint

Jön a kamatemelés, tovább erősödhet a forint

2021. május 22. - 11:04
0 komment

 

Egyes külföldi elemzők szerint jövő év végére már 2.25%-os alapkamatnál fogunk járni, ami miatt tavaszra 335-ig erősödhet a forint az euróval szemben.

Stock photo

Hirdetés

A Morgan Stanley eheti elemzése alapján arra számítanak, hogy a mostani alapkamatot (0.6%) a nyár végéig felviszik a járvány előtti közel 1 százalékos (0.9%) szintre. A kamatnövelésre több jel van, hiszen az újrainduló felfűtött gazdaságban nagy az infláció-veszély, és az MNB nem fogja tudni tartani az inflációs céljait, ha nem emelnek kamatot. Az elemzés szerint nem lesz elég visszatérni a járvány előtti 0.9 százalékos szintre, mivel a növekedés tovább gyorsulhat az év második felében és közben az uniós helyreállítási program forrásai is tovább fűtik a gazdaságot.

Persze ez csak becslés, valójában még csak különböző szituációkat lehet sejteni, hiszen a Nemzeti Bank 2011 óta nem emelt a kamatszinten. A Societe Generale elemzője arra számít, hogy júniusban 15 bázispontos (0.15%), majd szeptemberben és decemberben 25-25 bázispontos további kamatemelés következik be (ezzel az alapkamat 1.25%-ra nőhet) és 2022-ben további összesen 100 bázispontos kamatemelést hajt végre a magyar jegybank, ezzel a következő év végére akár 2.25%-os szinten lehet majd.

Az MNB májusi kamatdöntési közleménye (jövő kedden) kiemelt fontosságú lesz. A SocGen elemzője szerint a monetáris változások erősebb forintot fognak eredményezni. Arra számít, hogy már az idei második negyedévben 345-ig erősödik az euróval szejmben, majd a harmadik negyedévben 340-ig, aztán a jövő év első negyedévében a további kamatemelések hatására 335-ig.

(Portfolio.hu)


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások