Jobbik: Hibáztunk a megfigyelőrendszerről szóló törvény megszavazásával

Jobbik: Hibáztunk a megfigyelőrendszerről szóló törvény megszavazásával

2020. május 20. - 08:52

 

Meglehetősen szokatlan posztot jelentetett meg a Jobbik frakciója ma reggel Jakab Péter pártelnök Facebook-oldalán. Az ügy előzménye, hogy tegnap a Jobbik képviselői is megszavazták a parlamentben azt a törvényjavaslatot, amellyel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat  megkapta a felhatalmazást arra, hogy gyakorlatilag mindent megtudhasson egy adott állampolgárról. A párt most közölte: hibáztak, és elismerik a tévedésüket.

Forrás: Facebook/Jakab Péter

„Kimondjuk: hibáztunk❗️

Tisztában vagyunk azzal, hogy a magyar történelemben szinte alig találni példát arra, amikor egy politikai szereplő elismerte, hogy hibázott. Főként a mai, magát tévedhetetlennek tartó vezér által irányított rezsim idején ritka az emberi hibák elismerésére. Mindezek ellenére, mi szeretnénk beismerni: hibáztunk, mert nem vagyunk tévedhetetlenek. Emberek vagyunk.

A tegnapi napon az Országgyűlés elfogadta az állami megfigyelőrendszerről szóló, 282 paragrafusból álló salátatörvényt. Megváltoztathatatlan tény, hogy a Jobbik – a téma felelősének a javaslata alapján – megszavazta a törvényt.

Hiba volt. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a kétharmaddal bíró Fidesz nélkülünk is elfogadta volna azt. Akkor is, ha Orbán rendszerében a korlátlan megfigyeléssel kapcsolatban már rég nincsenek illúzióink, most viszont a salátatörvénybe rejtett paragrafusok ezt legalizálták a szolgálatok számára.

Az a több ezer éves emberi bölcsesség adhat valamekkora mentséget számunkra, miszerint tévedni emberi dolog, de a hibát el nem ismerni ördögi. Ezért kimondjuk: hibáztunk!

Jobbik frakcióelnöksége"

Portálunk úgy tudja, hogy a honvédelmi bizottság alelnökeként Varga-Damm Andrea volt a téma felelőse a Jobbik frakciójában. Feltételezhető, hogy ez indokolhatja azt a tegnapi információt, miszerint a párt visszahívja ebből a pozíciójából.

A Veszpresszó az alábbi kérdéseket küldte el a képviselő asszonynak, aki – bár végül listán jutott be a parlamentbe – 2015-ben és 2018-ban is Veszprémben indult a Jobbik jelöltjeként az országgyűlési választásokon:

1. Portálunk úgy értesült, hogy ön volt a témafelelőse az állami megfigyelőrendszerről szóló törvénynek. Megfelel-e ez a valóságnak?

2. Meglepődött-e, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke visszahívta a honvédelmi bizottságból?

3. Összefüggésben lehet-e ez azzal, hogy témafelelősként az ön javaslatára nyomott a frakció a Fidesz mellett igent, ezzel utólag nagy felháborodást okozva?

4. Látta-e Jakab Péter ma reggeli Facebook-posztját, és mit szól hozzá?

5. Miért törölte azt a tegnap esti Facebook-posztját, amelyben azt magyarázza, hogy a fideszes 2/3 így is, úgy is megszavazta volna a törvényt?

Varga-Damm Andrea a következő rövid válasszal utasította el érdeklődésünket: 

„Kérdéseivel forduljon a Jobbik sajtóosztályához, tekintettel arra, hogy a párt és a frakció szabályzata alapján ők jogosultak válaszolni kérdéseire."

Álláspontunk szerint azonban a kérdéseink többsége személyes jellegű volt, nem értjük tehát, mennyiben lenne illetékes a Jobbik sajtóosztálya válaszolni arra, hogy Varga-Damm Andrea meglepődött-e, látta-e Jakab Péter posztját, illetve miért törölte a sajátját. Mindenesetre úgy tűnik, ezt már nem is fogjuk megtudni.

 

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.