Hirdetés

A jó döntéshez ismerni kell a választók véleményét

A jó döntéshez ismerni kell a választók véleményét

2020. február 16. - 12:46

 

Felsorolni is hosszú lenne azt a sokféle közéleti tevékenységet, amelyet Guzslován Gábor végez. A teljesség igénye nélkül: a Vasas Szakszervezet titkára, üzemi tanácsi elnöke az egyik veszprémi gyári kollektívának, a Vasas országos szakértője szervezetfejlesztési tanácsadóként, valamint a 4. számú választókerület önkormányzati képviselője is Veszprémben. Önmagát politikai nézeteit illetően szociáldemokratának vallja, tagja a Magyar Szociáldemokrata Pártnak, de a veszprémi, civil MOST Egyesületnek is.

Hirdetés

Guzslován Gábort az ellenzéki összefogás jelöltjeként választották meg tavaly októberben, és jelenleg a DK–Szakszervezet frakció tagjaként dolgozik a közgyűlésben.  Ezúttal elsősorban képviselői minőségében kérdeztük a MOST Egyesület kérdőíves felmérésével kapcsolatban, amelyben azt tudakolják, mire költse Veszprém a pénzét.

– Várhatóan február végén dönt a közgyűlés az idei büdzséről. Milyen egyeztetések voltak eddig?

– A szakmai munka nyilvánvalóan már zajlik egy ideje a polgármesteri hivatal apparátusában, hiszen ők készítik elő a tervezetet. Bizottsági üléseken is tárgyaltunk már a költségvetés egyes elemeiről. Február elején pedig volt egy olyan egyeztetés, amelyre az ellenzéki képviselőket is meghívta Porga Gyula polgármester. Ezen azok vettek részt, akik egyéni választókerületből kerültek a testületbe. A teljes tervezetet pár napja kaptuk meg. A tavalyi választáson négy körzetben is ellenzéki képviselő nyert, ezért számunkra, ellenzéki képviselők számára az eddig „képviselői keretnek” nevezett összegek sorsa fontos kérdés volt, hiszen ezzel a választókerületi programjaink egy részét, azok legfontosabb elemeit a megvalósításig támogathattuk volna. Meglepődve láttam, hogy a tervezetben ezt a keretet központosították. Azért bízunk benne, hogy a városvezetők hajlandóak lesznek a konszenzusra a jó célok érdekében!

– Volt-e lehetőség arra, hogy a választókerülete érdekében javaslatokat tegyen?

– A polgármesterrel tartott egyeztetésen ő azt kérte az egyéni választókerületi képviselőktől, hogy  mindenki nevezze meg – és ne csak a 2020-as évre, hanem hosszabb távra – azokat a fejlesztéseket, felújításokat, amelyeket fontosnak tart. Kiemelt téma volt például az utak állapota, hol szükségesek nagyobb felületű javítások. Az alapján, amivel engem megkerestek a választóim, én a parkolási helyzet javítását emeltem ki, a gyalogátkelőkkel kapcsolatos problémákat, a rendezetlen közlekedést az óvodák és iskolák környékén, ezek mindenképp megoldandó feladatok. Szintén jeleztem, hogy nagy szükség lenne egy kutyafuttatóra. Játszóterekre, sőt komplett parkrendezésre is lenne igény a Haszkovó utca mellett. Kértem, hogy fontolják meg a társasházak számára fontos energetikai, liftfelújítási pályázatok indítását is. Egy városrészi polgárőr-egyesület életre hívására sem kellene sajnálni a forrásokat. A tervezet elfogadásáig még bizonyára lesznek egyeztetések, és meglátjuk, mi kerül bele ezek közül a költségvetésbe. Kormánypárti többség van a közgyűlésben, tehát a döntés a fideszes képviselőkön múlik.

– Tagja a MOST Egyesületnek, így ismeri a kérdőíves felmérésüket. Mennyire befolyásolja vagy segíti a képviselői munkáját, hogy a válaszolók is rangsort állítanak fel arról, ők mire költenék a város pénzét?

– Nagyon fontos kezdeményezésnek tartom, mert arra sarkallja a választókat, hogy aktívabban szóljanak bele a közügyekbe. Képviselőként pedig remek lehetőség számomra, hogy minél több ember véleményét megismerjem, ne csak azokét, akik fogadóórán vagy egyéb módon megkeresnek. Nem értek egyet azokkal, akik – főleg kormánypárti oldalról – a képviseleti demokrácia csorbulását látják egy ilyen akcióban, hiszen a végső döntés nyilván most is a képviselőké. A jó döntéshez azonban alapos tájékozódásra van szükség előbb. Ez a felmérés egy igazán jó információs bázis, komoly segítség lehet mindenkinek, hiszen közvetlenül a választóktól jön. A magam részéről biztosan zsinórmértéknek tekintem a felmérés eredményeit. Szomorú, ha valaki elzárkózik ettől.

– A kormánypárti többség láthatóan elzárkózott a V-Busszal kapcsolatos problémáktól is, hiszen sem a polgármester, sem a képviselőik nem vettek részt az ellenzék által az önkormányzati tömegközlekedési cég ügyében kezdeményezett közmeghallgatáson. Pedig zsúfolásig megtelt teremben, hosszan sorolták a veszprémiek a gondokat. Lesz-e valami foganatja annak, ami ott elhangzott, lesz-e folytatás, megoldódnak-e végre a problémák?

– Folytatás mindenképp lesz, mert komoly zűrök vannak a V-Busznál. A cég vezetője a közmeghallgatáson végighallgathatta a panaszokat, de ezek nem új keletűek, ő is és a városvezetés is már jó ideje tisztában van ezekkel. Mégsem úgy változtattak eddig, ahogy szükséges lett volna, és nem vonták be az embereket. Nem gondoljuk, hogy most villámcsapás-szerűen megjavul majd minden, de az nagyon fontos üzenet volt, hogy ennyi ember eljött a közmeghallgatásra. Nyomatékot adtak a véleményüknek. Láthatóvá vált, hogy nem csak néhány elégedetlen utasról és nem csak holmi „ellenzéki akcióról” van szó. Ezt nem lehet lesöpörni az asztalról. Most megvárjuk, hogy a városvezetés és a V-Busz mit lép az elhangzottak hatására – sokáig persze nem lehet várni –, és utána eldöntjük, mi legyen a következő lépés. Én úgy gondolom, és ez a saját véleményem, hogy majdnem lehetetlen ebből a pénznyelő helyzetből kikormányozni a céget, szerintem ez az egész előre sejthető volt. A V-Busz indítását nem alapozta meg komoly előkészítés. Kapkodás jellemezte az indulást és jellemzi a mai napig az ad hoc változtatásokat. Közben hiányzik a szükséges infrastruktúra.

– Négy hónapja képviselő. Összességében milyenek az eddigi tapasztalatai?

– Inspiráló számomra a munka. Keresnek, támogatnak és buzdítanak a választóim, a velük való kapcsolat a legjobb a képviselőségben. Eddig nem találkoztam semmiféle negatívummal a választóim részéről. Holnap, február 17-én, 15–17 óra között lesz fogadóórám az Agórában, remélem, sokan eljönnek majd, és elmondják a véleményüket, problémáikat.

– Idővel hogyan bírja? A facebookos bejegyzéseit nézve azt láttam, hogy az elmúlt pár napban például érdekvédőként tárgyalt Esztergomban, Székesfehérvárott, és élő közvetítésben számolt be a szakszervezet eredményeiről. A képviselői munkája is sok energiát igényel, ráadásul a MOST Egyesületben is aktív. Emellett úgy tudom, hobbiból retro-számítástechnikával is foglalkozik, és bár utolsóként említem, nyilván mégiscsak az az első, hogy családja is van.

– Valami mindig sérül, és sajnos néha épp a családdal töltött idő csökken. Köszönöm nekik, hogy támogatnak, de tudom, hogy ez számukra is nehéz. Ezen mindenképp szeretnék változtatni. Ami az utóbbi időben a legjobban sérült, az az én-idő, kevesebb könyvet tudok elolvasni, kevesebb idő jut a hobbimra, nem tudok – vagy csak ritkán – színházba és moziba járni, hiszen dolgoznom kell helyette. Ez most egy ilyen helyzet, meg kell tanulnom, hogyan tudok változtatni az időbeosztásomon. Ugyanakkor rendkívül inspirálóak is a feladataim, és sok erőt ad, ha valamire sikerül megoldást találni. Ha pedig lesz egy kis pluszidőm, azt mindenképp a családommal szeretném tölteni.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások