Hirdetés

Jeszenszky: Antall József nem tartotta utódjának Orbán Viktort

Jeszenszky: Antall József nem tartotta utódjának Orbán Viktort

2021. június 07. - 10:17
0 komment

 

A fideszesek körében népszerű legendát a Blikknek cáfolta a korábbi külügyminiszter.

Hirdetés

A Blikk Volt egyszer egy politikus címmel sorozatot szerkeszt, amelyben korábbi politikusokkal beszélget. A mostani részben Jeszenszky Géza volt a vendég, aki az Antall-kormány külügyminisztere volt. Ebbéli tisztségében ő kezdeményezte Magyarország kilépését a Varsói Szerződésből, és egyben ő írta alá az Európai Unióba való belépési nyilatkozatunkat is.

A beszélgetésben egy jelent érintő legendára is kitért. Tartja magát az a mende-monda fideszes körökben, hogy Antall József halálos ágyán kvázi utódjának jelölte ki személyesen a még fiatal, és Antall szemben egyébként nagyon kritikus Orbán Viktort. Jeszenszky Géza ezzel kapcsolatban a Blikknek a következőket nyilatkozta: "Orbán Viktor nagyon ügyesen, nem azt mondom, hogy táplálja ezt a legendát, de soha nem cáfolta. Az igazság azonban az, hogy Antall József utolsó napjaiban felhívott több politikust is telefonon, hogy elköszönjön tőlük. Köztük volt Tölgyessy Péter, az SZDSZ valamikori elnöke, és valóban, Orbán Viktort is felhívta. Ilyeneket mondott, hogy vigyázzanak a pártjukra, arra a politikára, amit ő is képviselt." Annyi igaz pusztán a legendából, hogy Antall azt remélte, az 1994-es választás után olyan kormánykoalíció alakul, amelyben a Fidesz is részt vesz.

A volt külügyminiszter azt is elmesélte, miként érintette őt azok a beszélgetések, amelyeket Antall-lal a halálos ágyán folytatott: "igazából azért maradtam a politikában a mai napig, mert akkor azt mondta: Géza, ezt a külpolitikát folytassátok. Ebben benne van a NATO-tagság, a Nyugat-barátság, s azért szólalok meg ma is néha, mert ezt a külpolitikát látom veszélyben."

A teljes beszélgetés megnézhető a lap oldalán.

Via Blikk

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások