Hirdetés

Járványügyi vészhelyzet árnyékában

Járványügyi vészhelyzet árnyékában

2022. január 25. - 10:26
0 komment

 

Indul a következő félév az iskolákban, a középfokú intézményekben is. Ezzel egyes tanulóknak változik a testnevelési óra helyszíne és tartalma. Nevén nevezve a gyereket, sok száz diák elkezd úszni járni az egy szem tanuszodába. Ezzel nincsen semmi probléma, hiszen ahogy megszokhattuk, így volt, így van és így lesz, mert az, hogy van egy másik uszoda is, még nem tűnt fel senkinek, pláne nem jutott senki eszébe, hogy lehetne változtatni, lehetne csökkenteni a tanuszoda terhelését.

unsplash.com

Hirdetés

Nagyobb probléma az, hogy a napi fertőzési rekordokat döntő időszakban a gyerekeket minden iskolából szépszámmal a közös uszodába hordják testnevelés órán úszni. Persze a klórozott vízben élet nem marad, de az öltözőkben, zuhanyzókban, öltöző szekrényekben és az uszoda párás levegőjében szerény biológiai és vírusokkal kapcsolatos ismereteim szerint is ideálishoz közeliek a feltételek a Covid vírusának megmaradására és átadására. Valahogy elképzelhetetlennek tűnik, hogy az uszodában maszkban úsznak a gyerekek, minden nebuló után fertőtlenítik a helységeket, alaposan kiszellőztetnek, tartják a másfél métert…

Jogos a szülők félelme, hogy valamit összeszed a gyerek ott, és hazaviszi a családnak, két-három oltás ellenére megbetegedve és megbetegítve őket. Főleg, hogy most fut fel az ötödik hullám.

A szülők hangja, a szülői munkaközösségek kérése, hogy az úszásoktatást halasszák kevésbé vírusos időszakra, sajnos süket fülekre talál. Az iskolaigazgatóknak nincsen jogköre, az oktatás irányítását végző hivatalnokok pedig az íróasztalaik mögött nemhogy gyerekkel, de még tanárokkal sem találkoznak a tankerületnél, nemhogy a szülőkkel. Érdekli is őket a központi vírus elleni intézkedések direktívái híján, hogy mi lenne az igény, mit diktálna a józanész. Majd az okosok ott fenn, megmondják. De sajnos azok ott fenn most lopnak, hazudnak, csalnak, és nem foglalkoznak ilyen piszlicsáré ügyekkel.

A szülőknek marad az ügyeskedés. Vagy megkeresik a bőrgyógyászt, háziorvost, hogy adjon az úszás alól felmentést, mert a gyerek allergiás, bőrbeteg és a klór súlyosbítja az állapotát, vagy megkeresik az osztályfőnököket, hogy legyenek szívesek az úszás idejére leigazolni a hiányzást a szülői igazolások alapján.

De akkor minek van az iskolák nyakán a tankerület? Az ott ücsörgő hivatalnokok mire kapnak fizetést? Arra, hogy ha utasítást kapnak, akkor kivágtassanak váratlan ellenőrzésre a meghurcolni kívánt oktatási intézménybe, és az általuk generált káoszban feltárják a szabálytalanságokat, amit a betarthatatlan, életszerűtlen, emberidegen követelményeikkel és szabályaikkal írnak elő és okoznak?

Ha egy területen nincsen visszacsatolás, és az információk vitathatatlan utasítások formájában csak fentről lefelé áradnak, abból óhatatlanul ez lesz, ami az oktatásban és egészségügyben tapasztalható. Ügyeskedés, kiskapuk keresgélése, korrupció és alacsony hatásfokú rossz működés. 1990 előtt ezt már megtapasztalták az idősebb generáció tagjai, de 12 év fidiotizmus elhozta nekünk is ezt az időszakot.

Járványügyi vészhelyzet idején, egy felívelő járványszakaszban tényleg nem lehet olyan intézkedést hozni, hogy az uszodai órák helyett olyanok legyenek, ahol nincsen akkorra fertőzésveszély? Aztán úszni ússzanak a gyerkőcök, ha a járvány lecsengett, vagy uram bocsá pótolják a következő tanévben.

Kovács József


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások