Hirdetés

Jakab Péter: Nem követjük el a "tizennyolcasok" hibáját

Jakab Péter: Nem követjük el a "tizennyolcasok" hibáját

2021. június 03. - 14:10
0 komment

 

Jakab Péter a Népszavában adott hosszú interjút.

Facebook fotó

Hirdetés

Jakab Péter a Népszavának adott részletes interjút, amelyben Jakab miniszterelnök-jelölti esélyeiről, a Jobbik előretöréséről, az összefogás kihívásairól és a jogállam helyreállításának lehetőségeiről kérdezték.

A Jobbik megerősödésével kapcsolatban a párt elnöke leszögezte, hogy örül annak, hogy személyes népszerűségének emelkedése nem egyben magában jár, hanem magával húzza pártját is. "Jól állok, de nagyon fontos, hogy a népszerűségem növekedése a Jobbikot is magával húzza. Az a politikai közösség, amit vezetek, szintén mérhetően és jelentősen erősödött az elmúlt időszakban." Azt is elmondta, hogy a kutatások szerint a társadalom mely szegmensének szimpátiáját nyeri el ő és pártja. "Alapvetően a kisvárosias, falusias környezetben élők, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a fiatalok, valamint a kiskeresetűek és kisnyugdíjasok körében." Jakab Péter külön hangsúlyozta azt is, hogy nem az ellenzéki tortát szeletilek újra, nem a többi párttól vettek el szavazókat, hanem a bizonytalanok közül sikerül 250 ezer új szavazót megszólítani.

Az összefogással kapcsolatban önkritikusan nyilatkozott. Óriási hibának nevezte azt, hogy a Jobbik 2018-ban egy egyéni körzetben sem lépett vissza. De nem csak az ő pártját mérgezte ez a szemlélet. "A megválasztásomkor azt is világossá tettem, hogy az összefogás híve vagyok. Nem fogjuk a „tizennyolcasok” hibáját elkövetni. A 2018-as választáson az ellenzéki pártok inkább a saját érdekükre fókuszáltak, nem annyira az országéra" - mondta a pártelnök. A DK és a Jobbik közti kitapintható szorosabb együttműködéssel kapcsolatban leszögezte, hogy a választói bíztak meg azzal, hogy működjön együtt a többi ellenzéki párttal a kormányváltásért. "Ha a közös nemzeti minimumot nem csak két ember, hanem hat párt teremti meg, akkor az olyan stabil alap, amire lehet építkezni" - nyilatkozta Jakab Péter.

Szóba került a Jobbik esetleg Európai Néppárthoz történő csatlakozása is. Ezzel kapcsolatban a pártelnök elmondta, hogy "vannak diplomáciai közeledések, és ezek nem egyoldalúak. Nagyon szeretnénk az Európai Néppárthoz csatlakozni, el tudom képzelni, hogy a 2022-es választásokat követően erre sor kerülhet."

Via Népszava


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások