Hirdetés

Intellektuális közokirat-hamisítás miatt nyomoznak a veszprémi KDNP volt elnöke után

Intellektuális közokirat-hamisítás miatt nyomoznak a veszprémi KDNP volt elnöke után

2020. július 15. - 14:21
0 komment

 

Az autószakértő egy Mercedesről adott oldtimer minősítést, a rendőrség szerint hamisan.

A kép illusztráció. Forrás: flickr.com

Hirdetés

Másfél éven keresztül nem történt semmilyen érdemleges lépés abban a nyomozásban, amelyet Weingartner József ellen indított a rendőrség, pedig már 2018 novemberében megállapították, hogy az igazságügyi szakértő intellektuális közokirat-hamisítást követhetett el. Weingartnert egy régi Mercedesről adott szakvéleménye miatt jelentették fel – írja a 24.hu cikke nyomán a Népszava. 

Az ügy előzménye, hogy egy szigetszentmiklósi férfi egy 1986-os évjáratú Mercedes Benz 560 SEC kupéval állított be vizsgáztatásra három éve a Magyar Autóklub újpesti központjába. Bár szerette volna, ha autója megkapja az oldtimer (OT) minősítést, ami a muzeális értékű járműveknek jár, a klub ezt nem adta ki.

A tulajdonos néhány héttel később olyan igazságügyi szakértői véleménnyel a zsebében tért vissza a vizsgáztatásra, amely azt állította, minden rendben van az autóval. A tulajdonos által felkért szakértő beleírta a szakvéleménybe, hogy a származást bizonyító alvázszám eredeti gyári felületen, eredeti beütéssel látható. Bár a vizsgáztatók másként látták, a szakértői véleménnyel szemben nem tagadhatták meg a minősítés kiadását, így a Mercedes megkapta a tulajdonos számára anyagi előnyöket garantáló OT-rendszámot. 

A szakértői vélemény szerzője Weingartner József igazságügyi szakértő volt. Weingartner a KDNP veszprémi szervezetének egyik vezetője, egyben Weingartner Balázsnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi, fenntarthatóságért felelős államtitkárának az édesapja.

Az ügy viszont nem maradt ennyiben, mivel a lap információi szerint egy muzeális minősítéssel foglalkozó szakértő a rendőrséghez fordult, hamis szakvélemény kiadása miatt.

A szigetszentmiklósi rendőrkapitányság hatósági szakértőt rendelt ki a megismételt vizsgálat elvégzésére: ennek során kiderült, hogy a szakvélemény maga nem hamis – a kocsi OT-minősítése viszont annak számít, mivel az alvázszámot egy baleset után helyreállították, és ez nem felel meg a formai előírásoknak. 

A rendőrök szerint ezért megalapozott a gyanú, hogy az igazságügyi szakértő intellektuális közokirat-hamisítás bűntettét követte el, amikor valótlan tartalmú véleményt készített a tulajdonos megrendelésére. Ilyen bűntett elkövetéséért a bíróság egytől öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat.

Az ügyben ugyanakkor másfél év óta nem történt előrelépés a 24.hu szerint, csak egy kihallgatás történt. Weingartner József az újság megkeresésére azt hangoztatta, hogy pályafutása során több mint tízezer igazságügyi szakértői véleményt készített problémamentesen, és úgy véli, hogy kollégája notórius feljelentő, csupán ezért lett rendőrségi ügy a Mercedesről adott szakvéleményéből.  

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások