Hirdetés

Hűbéri kiszolgáltatottságban szavaztak a Fideszre

Hűbéri kiszolgáltatottságban szavaztak a Fideszre

2019. május 29. - 10:53

 

„Az európai parlamenti választás megyékre lebontott magyarországi eredményében nincs kiugró meglepetés, a Fidesz szavazati arányának eloszlása illeszkedik a korábbi mintázatokhoz” – mondta a Hírklikknek László Róbert. A Political Capital választási szakértőjétől az országon belüli térségi eltérésekre kérdeztek rá. 

Urnabontás egy szavazókörben. Fotó: MTI / Mónus Márton

Hirdetés

Egyes régiókban eltérő okokból voksolnak az emberek a Fideszre, a nagyobb eltérésekre is részben választ adhatnak motivációk befolyásolására kitalált fideszes megoldások – derül ki kérdésekre adott válaszaiból.

„Hogyan lehetséges az, hogy a két megye közül, ahol a Fidesz a legnagyobb arányú győzelmét aratta, az egyik a legkeletibb, a másik a legnyugatibb országrészben található?” – kérdezték. Vas megyében érte el ugyanis a kormányzópárt a legmagasabb arányú, 61,03 százalékos győzelmét, a második legnagyobb arányút – 60,66 százalékosat – pedig Szabolcs-Szatmár-Beregben söpörte be.  

László Róbert válaszaiból az derül ki, hogy eltérő motivációk miatt szavaznak az emberek a Fideszre, amely más és más módszerrel és eszközökkel szólítja meg a szavazókat. A fenti kérdésre is válasz az, hogy Nyugat-Magyarország eleve hagyományosan felső középosztálybeli, és inkább konzervatív orientációjú. Vasban például soha nem volt erős a bal-, inkább a jobboldal volt népszerű, és ott rendelkezik a Fidesz azzal a szavazói bázissal, amely a különféle családpolitikai intézkedések elsődleges címzettje. Hogy ezek hatnak, az is mutatja, hogy Budapesten is inkább a budai kerületekben erős a Fidesz, az országon belül pedig a nyugati térségekben – mondja a szakértő.

A családpolitikai intézkedések ugyanakkor nem hatnak a legszegényebb emberek körében – ugyanis ők minimálisan tudják csak igénybe venni azokat. Ennek a szavazói rétegnek nem kis része Kelet-Magyarországon található. Őket mással kell megszólítani. „Hiába nagyon szegények ezek az emberek, még a minimális megélhetésük is a Fidesztől függ” – húzza alá László Róbert, rámutatva: habár ma már veszített a jelentőségéből a közmunka, de azért hat (a Political Capital egy 2015-ös  tanulmányában kimutatta, hogy minél nagyobb arányú a közfoglalkoztatás aránya egy településen, annál nagyobb valószínűséggel szerepel a Fidesz a saját országos átlaga felett ott). Az pedig „a nagyobb kép alapján kimondható, hogy

a Fidesz által fenntartott feudális rendszer működik: a kistelepüléseken óriási a függési viszony a hatalmasságoktól,

a polgármestertől, a jegyzőtől stb., akik tudják milyen pénzek érkeznek a településre, milyen munkaprogramok indulnak, s tőlük függ, hogy ki és hogyan tud bekerülni a rendszerbe” – összegezte a szegény térségekben uralkodó állapotokat a választási szakértő.

Általánosságban is jellemző, de a szegényebbek körében még inkább, hogy nemigen alakultak ki a demokratikus reflexek az emberekben. „A rendszerváltás óta a politika elfelejtette megtanítani az embereket arra, hogyan kell a demokratikus jogaikkal élni” – szögezte le, hozzátéve: ez még Budapesten is sokakra jellemző, hát még az elmaradottabb térségekben. Nem véletlen tehát, hogy a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb emberek körében fel sem merül, hogy lehet másra is szavazni, mint ahogyan azt nekik a helyi hatalmasságok megmondják vagy sugallják – azaz a Fideszre.

Erre csak rátesz még egy lapáttal, hogy az ellenzéki pártoknak sem pénzük, sem szervezettségük nincs ahhoz, hogy elérjék a kistelepüléseket, „Pest megyén túl egyszerűen nem látható ellenzéki párt, leszámítva néhány megyei jogú várost”. A Fidesz folyamatosan kampányol: a kormánypropaganda plakátjai kint vannak a legkisebb településen is, nem véletlen, hogy az ott élők tényleg rettegnek a migrációtól. „Az egzisztenciális függés összefügg az egzisztenciális félelemmel, miközben azt el sem tudják képzelni, hogy lehetne jobb az oktatás, az egészségügy – hiszen megszokták, hogy olyan a színvonala, amilyen” – mondta László Róbert.

Szerző: NVZS / hirklikk.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások