Hirdetés

Helyreigazításra kötelezte a bíróság a Fidesz propaganda TV-jét

Helyreigazításra kötelezte a bíróság a Fidesz propaganda TV-jét

2019. október 04. - 08:22

 

A bíróság helyreigazításra kötelezte a Fidesz  propagandatelevízióját a Márki-Zay Péter feleségével kapcsolatos hazugságok miatt, de helyre lehet-e hozni egy karaktergyilkolást két mondattal?

Fotó: 24.hu

Hirdetés

A TV2 honlapján az alábbi szöveg jelent meg.

Helyreigazítást közlünk a „Márki-Zay és felesége szabályt sért” címmel 2019. február hó 7. napján közzétett cikkünkhöz:

Helyreigazítás:
„Valótlanul híreszteltük, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia úgy vezetett le éveken át szüléseket, hogy sem engedélye, sem pedig honosított diplomája nem volt. Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Márki-Zayné Vincze Felícia otthonszüléses vállalkozásának pénzügyi beszámolóiban a cég árbevételének a fele nem szerepel, vagyis ezen összeg eltűnt.”

Kérdés, hogy helyre lehet-e hozni azt a kárt, amit a komplett Fidesz-sajtó okozott egy televízió honlapján elhelyezett kétmondatos szöveggel.

Az alaptörténet:

2013. január 8.-án meghalt egy két hónapos csecsemő. A szülők kiskorú sérelmére elkövetett emberölés vádjával álltak bíróság előtt. A vádirat szerint csecsemőkorú gyermekük azért halt meg, mert a szülők nem adták be neki a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost. Az esetet a nyilvánosság végig követte, nemcsak azért, mert egy csecsemő halála amúgy is nagy kattints-számot hoz, hanem mert a szülők oltás és orvos ellenesek. A felelősségüket egy idő után a bíróság már külön tárgyalta.

Ebben a perben Márki-Zayné Vincze Felícia tanúként szerepelt, mert a csecsemő születésénél szülészként volt jelen.

„Ez nekem tényleg hivatás volt, rengeteget áldoztunk rá. Amikor megfogalmazódott bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, akkor Kanadában éltünk, éppen a hatodik gyermekemet vártam. Ott jártam szülésznőkhöz, akik alacsony kockázatú várandós nőket önállóan láthatnak el, várandós gondozást, szülészeti ellátást és utógondozást is. Akkor láttam, hogy ezt így is lehet, és mennyire más ez, és akkor fogalmazódott meg bennem, hogy itthon is megérdemelnék a magyar nők, hogy kaphassanak ilyen ellátást. És most nem az otthonszülésről van szó, Kanadában a szülésznők kórházban is jelen lehetnek, ilyenkor a kórház csak a helyszínt biztosítja. Az én fiam is így született, ambuláns szülésként, bementünk, megszületett, néhány órával később hazamentünk és ott látogattak minket. Végül ott tanultam, mert itthon a szülész-képzésben nem az önálló ellátást tanítják. Itt a szülésznői munka egy asszisztensi munkává van visszaszorítva. Rengeteget tanultam, sok erőfeszítés, energia, áldozat volt.  Amikor hazajöttünk, lelkesen vetettem bele magam.” - mondja Márki-Zayné Vincze Felícia, aki 10 évig lehetett szülésznő. A 10 év alatt több száz kismamát kísért végig a várandósságon és segítette a szülésüket vagy otthonukban, vagy a vásárhelyi születésházban.

A karaktergyilkolás

2019. január 4-én Márki-Zayné Vincze Felícia tanúként részt vett az eljárásban. Ekkor szabadult el az a pokol, amit utólag karaktergyilkosságnak nevezünk. A teljes propagandagépezet rászabadult az ügyre, abból a tényből, hogy tanúként elmondta, hogy ő nem adott be K-vitamint, de az ajánlásában ez szerepelt, sikerült eljutni addig, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester felesége gyerekgyilkos. Járulékos szerepeket is osztottak neki, illetve férjének. Vádolták azzal, hogy fényevő, adócsaló, felelőtlen, szakmaiatlan. Ez minden Fidesz-médiaterméken végigsöpört, és mivel a tárgyalásokat 2-3 havonta tartották, újra és újra fel lehetett melegíteni a sztorit, újabb és újabb adalékokkal megtűzdelve. TV-ben, rádióban, napilapokban, portálok tucatjain söpört végig a kitalált történet. Hódmezővásárhelyen a helyi Fidesz minden postaládába bedobta szórólapokon a különböző portálok cikkeit.

A Facebookon a Fidesz troll-oldalak aljasabbnál aljasabb mémekben csámcsogtak a történteken.

Egyetlen újságíró sem kereste az ügyben Márki-Zay Felíciát.

Egyetlen cikk jelent meg, amiben elmondhatott pár mondatot, ám sem a kérdező, sem a cikkre érkező reakciók nem voltak pártatlanok.

Egyetlen vásárhelyi fideszes képviselő, aki hajdanában gyerekorvos volt megvédte a közösségi oldalon. Igaz, azóta ezzel haknizik, minden lehetséges fórumon megemlíti nemes tettét.

Sajtó-perek sokasága indult, mert az állampárti propaganda a hazugságokon kívül még a peres eljárás során készített hangfelvételeket is nyilvánosságra hozott, jogtalanul.

A hatás.

Márki-Zay Vincze Felícia bezárta a praxist. A már bejelentkezett kismamákat végigkísérte, de azokat a hónapokat senkinek nem kívánja, mert hihetetlen stressz tudni, hogy a legapróbb hibára ugranának a hiénák. És nem csak a szülésznőt teszik tönkre, hibáztatják majd, hanem ez az egész visszahullhat a polgármester férjre, és arra, amit ő képvisel. Elképesztő lelki erő kell ilyen helyzetben jól végezni munkát, támogatni azokat, akik a háborítatlan szülést szeretnék megélni.

A család egyik bevételi forrása kiesik. Ezt is megérzik a mindennapokban. A gyerekek pedig megszokják, hogy nem csak az édesapjuk szerepel lejárató cikkekben napi szinten, hanem mostantól az édesanyjuk is.

Március 23-án Vásárhely lakosságának jó része és Felícia kismamái egy közös sétával és demonstrálással álltak ki Felícia mellett. Jelképesen ekkor záródik be a születésház ajtaja. Örökre.

A tömeget ha hergelik, hergelődik. Ezért történhetett meg az, hogy egy étteremben, Felícia édesapja és három gyereke jelenlétében, ebéd közben odament hozzájuk valaki és Felícia arcába kiáltotta: gyerekgyilkos!

Hódmezővásárhelyen amúgy volt egy hallgatólagos megállapodás, ami a politikusok családtagjait illeti. Bár nagyon terjednek pletykák feleségverésekről, majd após-sógor általi megtorlásokról, vagy határon túli településen élő házasságon kívüli gyerekről, de soha nem jelent meg családi ügy semmilyen szinten – a piaci pletykán túl. Igaz, nem is nagyon létezik nyilvános tér, ami nem fideszes. Felícia karaktergyilkosságával, a lakáj-média oldaláról megszűnt ez a fajta védettsége a családtagoknak.

Márki-Zayiné Vincze Felícia azóta számtalan sajtópert nyert meg, de ez az első – és időzítése miatt meglepő – helyreigazítás.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások