Hirdetés

Hatalmas többséggel fogadták el a Bizottságot sürgető határozatot jogállamisági ügyben

Hatalmas többséggel fogadták el a Bizottságot sürgető határozatot jogállamisági ügyben

2021. március 26. - 08:06
0 komment

 

Az Európai Parlament perrel fenyegeti az Európai Bizottságot, ha az nem lép a tettek mezejére.

MTI / Olivier Hoslet

Hirdetés

Csütörtökön az Európai Parlament szavazott arról az állásfoglalásról, amelyben perrel fenygeti meg az Európai Bizottságot, ha az június elsejéig nem kezdi meg a jogállamisági mechanizmus alkalmazását. Hatalmas többséggel álltak ki a sürgetés mellett, 529 igennel a 148 nem és 10 tartózkodás ellenében. Az Európai Néppárt frakciójának egésze is a javaslat mellett volt.

Az Európai Parlament képviselőinek többsége számára azért fontos ez a határozat, mert nem hajlandó elfogadni azt a kompromisszumot, amit az Európai Bizottság a két renitens tagállammal, Lengyelországgal és Magyarországgal kötött. Mint ismert a két ország annak fejében állt el az EU-s költségvetést fenyegető vétótól, hogy lehetővé tették, a jogállamisági mechanizmust Európai Bíróságon megtámadhassák. A kulcskérdés az, hogy amíg a Bíróság vizsgálja a rendelkezést, addig a Bizottság alkalmazza-e a mechanizmust. Erre válaszolta azt az Európai Parlament csütörtökön, hogy ez a Bizottság kötelessége.

A parlament által elfogadott határozat önmagában nem kötelező erejű, nem jogszabály, arra eleddig mégsem volt példa, hogy az egyik EU-s intézmény perrel fenyegesse meg a másikat.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások